Afbeelding
ingezonden mededeling

1 op de 3 Nederlandse kinderen woont in een ongezonde leefomgeving

Algemeen 541 keer gelezen

Uit de Europese cijfers die verzameld zijn door onderzoeksbureau RAND blijkt dat maar liefst een op de drie kinderen onder de 15 jaar in een ongezonde leefomgeving woont in Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Velux en dus uitgebracht door RAND.

In totaal wonen 2,8 miljoen kinderen jonger dan 15 jaar in ons land. Maar liefst 420 duizend kinderen geven aan dat ze wonen in een huis dat vochtige muren, schimmel op de vloer, schimmel in de raamkozijnen en/of een lekkend dak heeft. Dit is dus een aanzienlijk deel dat sowieso veel te groot is. Elk kind zou in principe op moeten groeien in een gezonde leefomgeving.

Naast de 420 duizend Nederlandse kids die in een ongezond huis wonen zijn er ook nog eens meer dan 650 duizend kinderen die geluidsoverlast van buren en verkeer ervaren. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat 65 duizend jongeren vinden dat hun woning te weinig daglicht geeft, terwijl ongeveer 50 duizend kinderen vinden dat het huis waarin ze wonen een te lage temperatuur heeft.

Al met al heeft dus één op de drie kinderen in Nederland te maken met slechte leefomstandigheden in het huis waarin ze wonen. Dit kan natuurlijk negatieve effecten hebben op hun gezondheid, met name als de woning meerdere tekortkomingen heeft. Als alle risicofactoren die hierboven genoemd zijn van toepassing zijn op hun huis, dan is de kans dat de kinderen die in deze woning leven ziek worden 4,3 keer zo groot als normaal. Hierdoor gaat de levenskwaliteit omlaag, maar ook de levensverwachting van het kind.

Wetenschappers van de Harvard universiteit hebben een aantal tips opgesteld waardoor een huis gezonder kan worden gemaakt. Hierbij focussen ze onder meer op de lucht in de woning. Hiervoor kun je de luchtkwaliteit meten.

Zo weet je precies of de lucht in jouw huis goed is of juist niet. Je kunt dit onder meer verbeteren door de woning te luchten, wat eigenlijk ventileren is. Dit valt te doen door de ramen geregeld open te zetten. Ook zou je een luchtreiniger en -bevochtiger aan kunnen schaffen, zo wordt de lucht in je huis gezuiverd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden