• Steeds meer jongeren in Krimpen aan den IJssel lopen rond met een mes.
• Steeds meer jongeren in Krimpen aan den IJssel lopen rond met een mes. Foto: stockfoto

Burgemeester Krimpen wil 'ter preventie' jongeren fouilleren

Algemeen 313 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel is in gesprek met het Openbaar Ministerie om op bepaalde plekken in de gemeente jongeren te mogen fouilleren. Aanleiding is de aanhouding vorig weekend van een jonge knul op de Albert Schweitzerlaan.

De jongen, die pas één dag 14 jaar oud bleek te zijn, werd 's nachts opgepakt met een groot mes. Ook had hij harddrugs (pillen) op zak. De jongen vertelde dat hij een feestje had bezocht en onderweg was naar huis. De agenten probeerden meermaals tevergeefs zijn ouders te bereiken. Die waren niet thuis. Voor burgemeester Martijn Vroom was het incident aanleiding om ouders te wijzen op hun verantwoordelijkheid. "Zij horen te weten waar hun kinderen zijn en wat ze doen. Zeker jonge tieners staan bloot aan de verleidingen van deze tijd. Ouders hebben de belangrijke taak om hen hierin te begeleiden."

Serie
De politie maakt zich al langer zorgen over jongeren die andere jongeren steken met een mes. Er zijn aanwijzingen dat ook in Krimpen aan den IJssel jongeren rondlopen met messen. Vroom zocht uit of het mogelijk is om preventief te fouilleren. Dat blijkt haast onmogelijk. "Je moet dan een serie ernstige incidenten (met steekwapens) hebben gehad voordat dit zware middel mag worden toegepast. En die incidenten hebben zich hier (nog) niet voorgedaan."

Hij wil nu kijken of er wettelijk ruimte is voor 'fouilleren bij wijze van preventie'. "Mijn insteek is: maak van preventief-fouilleer gebieden 'preventie-fouilleer gebieden'. Eén F minder, maar het maakt wel helder wat ik wil. We hebben her en der in Krimpen indicaties van groepen jongeren met messen. Ik wil dat daar bij wijze van preventie gefouilleerd mag worden, en niet pas als er directe aanleiding voor is. Dit betekent dat er creatief met de huidige regelgeving om gegaan zal moeten worden. De veiligheid van onze maatschappij verdient dit."

Kluisjes
Vroom gaat eveneens met middelbare scholen in gesprek over het houden van kluisjescontroles. De scholen verhuren de kluisjes aan de kinderen, of beter gezegd, hun ouders. Vroom: "Om die kluisjes te mogen controleren, moet er iets geregeld worden in de huurcontracten. Tenzij er directe aanleiding voor is. Maar wederom: beter preventief dan te laat." Leefbaar Krimpen ziet wel wat in de variant van fouilleren die Vroom voorstelt. De lokale partij pleit tegelijkertijd voor een messenverbod en cameratoezicht op bepaalde plekken. "Camera's plaatsen is een forse investering, maar op veiligheid kunnen we beter niet bezuinigen."


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden