Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Op de gevel van de winkel liet Ali’s vader ooit een plaquette metselen, ter herinnering aan zijn vermoorde zoon Cornelis.
• Op de gevel van de winkel liet Ali’s vader ooit een plaquette metselen, ter herinnering aan zijn vermoorde zoon Cornelis. (Foto: Floris Bakker)

'Mijn broers dood was zó zinloos'

  •   5614 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Op 2 augustus 2002 wordt de 34-jarige Cornelis Speksnijder in zijn eigen buurtsuper aan de Stad en Landschap in Krimpen aan den IJssel doodgeschoten. Een dader is nooit gevonden. Zus Ali hoopt op nieuwe aanknopingspunten nu de zaak op de coldcasekalender is gezet.

Het mag dan bijna twee decennia geleden zijn, Ali weet zich die bewuste dag nog haarscherp te herinneren. "Ik draaide in dienst in de zorg toen plots man Jan op de afdeling stond. Aan zijn gezicht zag ik meteen dat er iets heel erg mis was. 'Cornelis is neergeschoten in de winkel', zei hij. Ik sloeg helemaal dicht, kon het gewoon niet geloven."

De twee rijden direct vanuit hun woonplaats Olst naar Ali's ouders in Krimpen aan den IJssel. Die wonen boven de A-markt. Bij aankomst is het plein voor de winkel afgezet met linten. Overal is politie. In huis treft Ali haar ouders aan, compleet gebroken. "Mijn moeder stond in de keuken te huilen en mijn vader zat aan tafel, met zijn hoofd in zijn handen. Ik zie het nog voor me, het was zó intens verdrietig."

Paracetamoldoosjes
Ze hoort dan wat er eerder die dag is gebeurd. "Rond kwart voor vijf 's middags was er een gewapende man de winkel binnen gelopen. Cornelis stond op dat moment achter de kassa paracetamoldoosjes te prijzen. Mijn vader en een medewerkster waren achterin de winkel bezig. Ze hoorden een gil en een schot en liepen naar voren. Mijn vader zag een onbekende man. Hij keek de dader recht in zijn gezicht. Vervolgens draaide de man zich om en verliet rustig de winkel. Daarna zag hij pas Cornelis, hangend over de kassa." Geraakt door één kogel, overlijdt Cornelis binnen een paar minuten.

De politie start direct een onderzoek. Vader Harmen Speksnijder moet naar Nijmegen, om te helpen bij het maken van een compositietekening. Onder andere voor het tv-programma Opsporing Verzocht. Al vrij snel wordt er een verdachte aangehouden: een Molukker uit Krimpen aan den IJssel. Bij een fotoconfrontatie wijst Harmen 'm ook aan als dader. De man ontkent in alle toonaarden en verklaart op de dag van de moord in Vaassen bij familie te zijn geweest. Wegens gebrek aan bewijst spreekt de rechtbank 'm uiteindelijk vrij. Verder onderzoek is zinloos, krijgen de nabestaanden van de politie te horen. Open eindjes ontbreken.

Nu, achttien jaar later, ligt het dossier als cold case te verstoffen op de plank. Ali zucht diep. "Heel bitter." Toch is er bij haar of andere familieleden geen enkele frustratie richting de politie. "Ze hebben er destijds alles aan gedaan om de moord op te lossen. Dat is niet gelukt. "Onze hoop is dat de dader berouw krijgt of dat iemand uit zijn omgeving gaat praten. Het ergste is dat je niet weet waarom dit gebeurd is. Je hebt geen afscheid kunnen nemen van een geliefde, door toedoen van een ander."

Puin
De moord op Cornelis had een enorme impact op familie en nabestaanden. "Het leven van mijn ouders lag compleet in puin. Naast dat ze hun zoon kwijt waren, moest de supermarkt na vijftig jaar dicht. Dat was hun levenswerk. Heel hard. Begin jaren 70 waren zij met hun winkel van Ouderkerk naar het pand aan de Stad en Landschap in Krimpen aan den IJssel verhuisd. Dat was best een gok." 

Het hele gezin hielp mee en de zaken liepen al snel goed. "Het was echt zo'n gezellig buurtsupertje waar de klant koning was." Toen Harmen Speksnijder stopte, zette zoon Cornelis de winkel voort. "Hij was de enige jongen in het gezin en daarmee bijna automatisch de opvolger van m'n vader. Zo ging dat in die tijd." Naast de supermarkt had Cornelis een andere passie: karten. Ali glimlacht. "Daar was –ie echt ontzettend goed in. Hij had – naast de supermarkt - zelfs z'n eigen kartbaan in Zevenhuizen. Die is later afgebrand."  

Het gemis van Cornelis is nog altijd groot. Hoewel de scherpe kantjes er vanaf zijn, heeft moeder Liza de dood van haar zoon nooit verwerkt. "Erover praten blijft moeilijk, dan komen al snel de tranen." Uit een tas vol krantenknipsels haalt Ali een foto tevoorschijn. "Kijk, dit is de kruk die in Cornelis' kantoor stond. Die staat nog altijd in de keuken van m'n moeder."

Zuur
Vader Harmen praatte juist veel om zijn verdriet te verwerken. "Ik lijk in dat opzicht meer op hem. Tot aan zijn dood in 2018 hoopte hij dat de dader zou bekennen. Heel zuur dat dit nooit is gebeurd." Elk jaar bezochten ze samen de Dag Herdenken Geweldslachtoffers. Twee jaar geleden ging Ali voor het eerst alleen. "Dat was zó zwaar, ik miste papa enorm." 

Ze hoorde tijdens die bijeenkomst Wicky van der Meijs spreken. Haar vader werd in 2002 neergestoken toen hij zijn hond uitliet. Hij overleed. Een dader is nooit gevonden. "Zij deed een beroep op politie en justitie om meer werk te maken van het oplossen van cold cases. Dat zijn er inmiddels meer dan duizend."

Vorig jaar is er in Almere een stille tocht georganiseerd, om aandacht te vragen voor alle onopgeloste moorden. Ook tijdens de aankomende Dag Herdenken Geweldslachtoffers zal hierbij worden stilgestaan.

De gedrevenheid van Van der Meijs om aandacht te vragen voor alle cold cases stimuleerde Ali om ook de zaak van Cornelis Speksnijder vaker voor het voetlicht te brengen. "De moordenaar van mijn broer loopt immers nog altijd rond." Het lukte haar om de zaak op de coldcasekalender te krijgen. De media-aandacht die dat opleverde, stemt Ali positief. "Na al die jaren leeft de zaak nog steeds. Cornelis is niet vergeten, dat vind ik bijzonder."   

Wie informatie heeft, kan bellen met 0800-6070 (tiplijn), 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of een mail sturen naar: coldcase@politie.nl.

Floris Bakker

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }