Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Arie Knuistingh Neven heeft onlangs zijn tweede boek uitgebracht.
• Arie Knuistingh Neven heeft onlangs zijn tweede boek uitgebracht. (Foto: Jan Timmer)

Voormalig huisarts brengt nieuw boek uit

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • 'Herinneringen van een huisarts in een dorp aan de rivier' is de titel van het nieuwe boek van voormalig huisarts Arie Knuistingh Neven. De opbrengst gaat naar het Duchenne Parents Project.


Arie Knuistingh Neven (75) praat zoals hij schrijft: in heldere taal en ronduit onderhoudend. Het kan dan ook bijna niet anders of zijn zojuist uitgebrachte tweede boek wordt in Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk een bestseller. Voor veel inwoners van beide dorpen was Knuistingh Neven van 1973 tot 2000 een bekende verschijning als huisarts. "Voordat ik in militaire dienst ging was ik al waarnemend actief voor huisarts Bouw in Krimpen aan de Lek", vertelt hij. "Na mijn diensttijd werkte ik nog een flink aantal jaren met hem samen. Later kwam Hans de Ronde erbij. Hij is nog steeds actief als huisarts. In 2020 werd ik binnen de maatschap opgevolgd door Leen Trouwborst."

Een aantal herinneringen aan Knuistingh Neven's tijd als huisarts zijn in 'Herinneringen van een huisarts in een dorp aan de rivier' te lezen. De auteur heeft daarbij gekozen voor korte verhalen die de ene keer puur informatief zijn - bijvoorbeeld bij de uitleg van een ziekte of aandoening of de bespreking van historisch belangwekkende personen/of gebeurtenissen - en dan weer inzoomen op een specifieke dorpsgenoot die bij hem op spreekuur kwam of op visite werd bezocht. Het levert een aantrekkelijk totaalbeeld op dat zowel kennis brengt, ontroert als hilarische leesmomenten oplevert.

Stof genoeg
Arie Knuistingh Neven schrijft graag, zo geeft hij onmiddellijk toe. "Het is een prettige bezigheid", glimlacht de inwoner van Krimpen aan de Lek. "En nog plezieriger wordt het als mensen het graag lezen. Dat ervoer ik bij mijn eerste boek, dat ik aanvankelijk in een oplage van 500 exemplaren liet drukken. Er bleek zoveel vraag naar dat ik inmiddels bijna door de derde druk heen ben. Vervolgens kreeg ik regelmatig de vraag of er ook een tweede boek uit ging komen. Bij dezen gebeurt dat. Stof genoeg! Uiteindelijk zijn het 68 verhalen geworden, voor een groot deel gebaseerd op mijn herinneringen uit de tijd dat ik praktijk hield. Soms borrelden ze ineens op. Dan was het zaak om snel notitie te maken. Daarom heb ik vrijwel altijd papier en pen bij me. Ook waren er herinneringen bij die voor altijd in mij geest gegrift staan omdat ze een onuitwisbare indruk op me maakten. In vrijwel alle verhalen over patiënten heb ik om privacy-redenen namen achterwege gelaten of bewust veranderd, want je moet respectvol en voorzichtig zijn, vind ik. Sommige verhalen heb ik zelfs buiten het boek gehouden omdat ze té specifiek en daardoor té herkenbaar zijn."

Knuistingh Neven heeft nog een extra reden om zijn boeken uit te geven. Met de opbrengst ervan wil hij een financiële bijdrage leveren aan het onderzoek naar de Ziekte van Duchenne. "Bij één van onze kleinkinderen is een aantal jaren geleden Duchenne vastgesteld", vertelt hij. "Hij is nu tien jaar. Ik heb veel respect voor de manier waarop hij er mee omgaat. Soms vragen mensen wel eens aan me hoe moeilijk het voor een arts is als je ziet dat een kind een ziekte heeft die je niet kunt genezen. Tegen die mensen zeg ik: ik zit hier niet als arts, maar ik héb een kleinkind met Duchenne. Dat voelt nóg intenser. Ik hoop met alles wat er in me zit dat er een middel wordt gevonden dat een doorbraak oplevert in de behandeling van mensen met Duchenne. Bekend is dat de sleutel ligt in het herstellen van een ontbrekend gen. Hóe dat zou moeten is in onderzoek en vooralsnog onduidelijk. Het is heel belangrijk dat er zo veel mogelijk geld voor nieuw onderzoek vrijkomt. Van levensbelang zelfs."

Het boek 'Herinneringen van een huisarts in een dorp aan de rivier' is voor tien euro te koop bij DA Drogisterij De Goudsbloem in Krimpen aan de Lek en bij Boekhandel Sanorma in Lekkerkerk.

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier