Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Onderwijs in de open lucht in Oeganda.
• Onderwijs in de open lucht in Oeganda.

'Koudstaals' bouwen mee aan school in Oeganda

  •   629 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het Schoonhovense gezin Koudstaal is afgelopen week met 37 leden van Compassion naar het Afrikaanse land Oeganda gevlogen. Zij gaan meehelpen bij de bouw van een school.

"Het is een reis waar we al jaren naar uitkijken", zegt Sylvia Koudstaal. "Sinds de Oeganda-reizen die mijn echtgenoot Jeroen in 2013 en onze zoon Ruben en ik in 2014 hebben gemaakt is ons hart verbonden aan Compassion en aan de mensen in dat land."

Sloppenwijk
Jeroen, Sylvia, Ruben, Manou en Yaël bezoeken in Oeganda diverse projecten die de christelijke hulporganisatie inmiddels heeft opgezet. In een sloppenwijk van de hoofdstad Kampala ontmoeten ze hun sponsorkinderen en in het noorden van Oeganda werken ze mee aan de bouw van een school. Dat zijn ten minste drie gezinsleden wel gewend. Eerder bouwden ze mee aan een kindertehuis in het arme Afrikaanse land, dat lange tijd zuchtte onder het bewind van dictator Idi Amin en enigszins getraumatiseerd aan z'n herstel werkt.

"In het noorden zijn de voorzieningen slecht. Er zijn 774 kinderen die daar in de open lucht onderwijs krijgen. Je kan je voorstellen dat deze leerlingen zich nauwelijks kunnen concentreren en dat het schrijven erg moeilijk is met een schriftje op schoot. Daarnaast is er geen bord waar de leerkracht iets op kan schrijven om wat uit te leggen. Het is dus hard nodig dat er een school wordt gebouwd", aldus Sylvia Koudstaal. "Als ik zie hoe ze met weinig tevreden zijn en hoe hartelijk we worden ontvangen, gaat mijn hart open. Dan weet ik weer waar we het allemaal voor doen."

Toezicht
Met Compassion zijn diverse acties gehouden om geld in te zamelen. De organisatie zet zich in voor armoedebestrijding met de bijbel als kompas. "Er zijn contacten met plaatselijke kerken, die toezicht houden op de besteding van het geld. Ze zorgen voor onderwijs, medische zorg en maaltijden."

Het Schoonhovense gezin heeft de afgelopen maanden jam, ansichtkaarten en kerststukken verkocht en taarten gemaakt om straks niet alleen de handen uit de mouwen te steken, maar ook een mooi bedrag te kunnen overhandigen aan de lokale bevolking. De groepsreis telt 42 leden van Compassion, die gezamenlijk 45.000 euro aan sponsorgeld bijeen willen brengen.

Sylvia: "Er is meer geld nodig om de bouw van de school te voltooien. Vandaar dat we mensen vragen om een steentje bij te dragen aan het welzijn van deze 774 kinderen. Hoe mooi zou het zijn als zij naar een overdekte school kunnen en zicht krijgen op een betere toekomst."

Het gezin blijft elf dagen in Oeganda en keert op zondag 1 maart terug.

Wie meer informatie wil of mee wil bouwen aan de school in Oeganda: https://www.compassion.nl/wat-we-doen/compassion-reizen/uganda-2020/doneren-fondswerving-uganda/

Pieter van der Laan

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }