Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De betreffende locatie (Lopikerweg Oost 66-67), vlakbij kruispunt De Graaf.
• De betreffende locatie (Lopikerweg Oost 66-67), vlakbij kruispunt De Graaf. (bron: google maps)

Groen licht voor ‘Lopikerpoort’, maar zorgen over verkeer blijven

  •   552 keer gelezen

LOPIK • Met een bestemmingsplanwijziging heeft de gemeente Lopik de vestiging van drie bedrijven aan de Lopikerweg Oost 66-67 mogelijk gemaakt. Zorgen blijven er over de verkeersafwikkeling en -veiligheid.

Hoewel het aspect verkeer dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering technisch gezien geen issue was, is het wijzigen van de bestemming van de bedrijfslocatie niet los te zien van deze component, oordeelde Van Schaaik (VVD): "De vestiging van drie bedrijven op de locatie Lopikerpoort heeft hoe dan ook een toename van het verkeer tot gevolg. Dus los van het feit dat we het plan op zich een verrijking voor Lopik vinden, worstelen we met dit gegeven."

Die worsteling was terug te zien in de stemming later die avond, waarbij de liberalen verdeeld waren. Het plan werd uiteindelijk met 10-4 (ook de PvdA was tegen) aangenomen.

Overbelast
Punt is dat de betreffende locatie direct naast het kruispunt van de N210/MA Reinaldaweg met de Lopikerweg-Oost is gelegen. Dit is een nu al overbelast knooppunt, vooral in de avondspits. Extra verkeersbewegingen zijn dan ook eigenlijk niet gewenst.

Politiek Lopik wil echter de bedrijven, die al ruim tien jaar met de plannen bezig zijn, niet langer aan het lijntje houden. Iedereen ziet de verplaatsing van gereedschappenhandel De Rie (nu gevestigd aan Lopikerweg Oost 89/89a) en hoveniersbedrijf Wim Vroege (Lopikerweg West 33) naar de Lopikerweg Oost 66-67 wel zitten.

De huidige locatie van De Rie wordt gesaneerd en krijgt een woonbestemming; Wim Vroege kan op de nieuwe locatie de gewenste uitbreiding realiseren.

Het bestaande tuincentrum aan de Lopikerweg Oost 66-67 krijgt een nieuw onderkomen, waardoor er drie bedrijven op dezelfde locatie komen en ook dit terrein wordt opgeknapt.

Doorslaggevend
Ook de PvdA vond het 'planologisch gezien prima', maar zag liever een andere locatie voor de clustering van de drie bedrijven. Ron van den Berg: "Straks zit dit plan een gewenste aanpassing van de kruising in de weg. Het gaat hoe dan ook tot extra verkeer op de N210 leiden. Dat is wat ons betreft doorslaggevend om tegen te stemmen."

CDA, ChristenUnie, SGP en Hart voor Lopik vonden dat de zorgen omtrent de verkeersafwikkeling en -veiligheid de bestemmingsplanwijziging niet in de weg stonden. "We gaan er van uit dat deze aspecten goed geregeld worden, omdat de initiatiefnemers hier ook alle baat bij hebben."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }