• 'Zilver is een 'unique selling point'.
• 'Zilver is een 'unique selling point'. Foto: Schoonhoven Zilverstad

'Zilverstad zonder Zilvermuseum is geen optie'

Algemeen 748 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het voortbestaan van het Zilvermuseum lijkt met de instemming van een hogere subsidie niet in gevaar. Wel hikken enkele partijen tegen de oplopende kosten aan.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de commissie samenleving. Een bedrag van 190.000 euro per jaar vinden Pro Krimpenerwaard, PvdA en SGP te gortig. Zij willen een overzichtelijke begroting met minder ambitieuze doelen. "Het moet behapbaar zijn."

Daarin vormden de commissieleden van deze drie partijen een duidelijke minderheid. Voor de voorstanders van de investering in cultuur, toerisme en educatie klonken de activiteiten van bestuur en directie van het Zilvermuseum als muziek in de oren.

"Je kan aan de rapportage zien dat er hard is gewerkt om de doelstellingen te halen. Zilver is onlosmakelijk verbonden aan de stad Schoonhoven. Het is een unique selling point. Dat moeten we koesteren. Voor deze gemeentelijke subsidie krijgen we veel terug", aldus Kars Terlouw (ChristenUnie).

Elan
Dat elan werd benadrukt door bestuursvoorzitter Charlotte Huygens, die was uitgenodigd om de situatie toe te lichten. Ze sprak over een stijging van het aantal bezoekers, educatie van leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs en een strakkere professionele organisatie.

"Traditie, ambacht en economisch potentieel komen daarbij tot ontplooiing. Dat heeft een prijs en we hopen dat de gemeente Krimpenerwaard ons financieel steunt bij ons streven om het Zilvermuseum te behouden. We zijn bijna veertig keer bijeen geweest om onze aanpak af te stemmen op de toekomst. Met een meerjarige subsidie krijgen we meer lucht en kunnen we ons richten op een verdere ontwikkeling van het Zilvermuseum. We hebben veel initiatieven om met arrangementen meer beleving te creëren. Een beetje vlees op de botten kan geen kwaad. Nu wordt onze energie vooral aangewend om financieel in de pas te kunnen blijven lopen."

Voor alle partijen was het duidelijk dat een Zilverstad zonder Zilvermuseum geen optie is. "Maar tegen welke prijs? En zijn we in lengte van jaren 200.000 euro kwijt om dit museum in stand te houden", stelde Aris Maat (PvdA). "Daar zit ik toch wel mee. De kosten lopen voortdurend op. Is dit de finale-bijdrage? Of blijven we steeds aanvullen?

Huiver
Diezelfde huiver was er bij Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) en Jan Verburg (SGP). "Moeten we het Zilvermuseum met gemeenschapsgeld steunen of ondernemers vragen of zij willen bijdragen?"

Voor Marco Oudshoorn (VVD), Ada van Buren (GBK) en Jan van der Zwaart (D66) zou het zonde zijn als de stekker er uit gaat. "Per hoofd van de bevolking dragen we minder bij aan dit museum dan vergelijkbare voorbeelden elders in het land", aldus Oudshoorn. "Het zijn bescheiden cijfers."

Wethouder Bert Bening stelde dat het college vertrouwen heeft in het bestuur en de directie van het Zilvermuseum. "We weten nog niet of de kosten zullen oplopen. Voor dit jaar bedraagt de subsidie 190.000 euro. Als dat bedrag de komende jaren sterk wijzigt, bespreken we dat uiteraard met de raad."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 13 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 15 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden