Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Kelly van Baaren en Wout Otterspeer in de keuken die ze gratis kregen na de brand op hun woonark..
• Kelly van Baaren en Wout Otterspeer in de keuken die ze gratis kregen na de brand op hun woonark.. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Half jaar na brand is woonboot Kelly en Wout hersteld

  •   926 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bijna zes maanden na een grote brand is de woonboot van Kelly van Baaren en Wout Otterspeer langs de Krimpense Stormpolderdijk weer opgebouwd. Mede dankzij familie, buren, vrienden en kennissen. "Echt hartverwarmend hoeveel mensen ons hebben geholpen."

Op het dak en een paar klusjes in de badkamer na is de woonboot 'af'. Tot blijdschap van Kelly die niet had verwacht dat haar woning zo snel na de brand hersteld zou zijn. Toch hebben zij en haar partner nooit een verhuizing overwogen. "Wout is twee arken verderop geboren en opgegroeid, hij wil hier echt niet weg. En ik ben ook verknocht geraakt aan dit plekje."

Loungehoek
Toch was de impact van de brand van 8 augustus vorig jaar groot. Als ze erover vertelt staan bij Kelly af en toe de tranen in haar ogen. Zij ziet die avond rond kwart over 11 de meubels in de loungehoek in lichterlaaie staan. Waarschijnlijk als gevolg van een te warme buitenkachel. "Ik schreeuwde naar Wout en ben meteen op het dak van de woonboot geklommen, om met een tuinslang de boel nat te houden."

De brand slaat over naar de woonboot, waar de vlammen al snel uit het dak en raam slaan als de politie arriveert. Agenten helpen Kelly met een ladder van het dak af te komen. Pas later beseft ze zich in wat voor gevaarlijke situatie ze zich bevond. "Ik schrok naderhand vooral van de snelheid waarmee het vuur zich verspreidde. Ik stond op dat dak en zag door de hitte de kringen letterlijk in het dakleer verschijnen. Doodeng."

De brandweer begint direct na aankomst met het bestrijden van de brand op de woonboot. De spuitgasten krijgen daarbij hulp van Wout die - met hulp van een schipper - vanaf een klein bootje het vuur blust. Pas tegen drieën kunnen de hulpdiensten weer naar huis. De woonboot is weliswaar intact, maar door rook en bluswater is de schade enorm. Kelly en Wout zijn compleet uit het veld geslagen. "We keken elkaar aan en zeiden 'Wat nu?'."

Containers
Tot hun verbazing staan er de ochtend na de brand zo'n twintig mensen om te helpen met het opruimen van alle rommel op de woonboot. Het bedrijf waar Wout voor werkt, plaatst twee containers om spullen in op te slaan. Toch blijkt veel verloren te zijn gegaan, zoals kleding. "Wout had zelfs geen broek meer om aan te trekken. Voordat we het wisten stond er iemand met een zak kleding. Zo lief!"

En de hulp blíjft maar komen. Vooral nadat blijkt dat de woonboot niet is verzekerd tegen brandschade. Kelly: "Omdat we bezig waren met de elektriciteit, konden we bij geen enkele maatschappij een verzekering afsluiten. Heel frustrerend. Wij hebben gewoon pech gehad dat er toen brand is uitgebroken. Het gevolg was dat we zelf voor alle kosten op moesten draaien."

Vakmensen uit de buurt bieden spontaan hun hulp aan als ze dit horen. Zo legt een bevriend elektricien de elektriciteit aan, plaatst een installateur voor niks een nieuwe cv-ketel en radiatoren en komt een schilder langs om de boel gratis te verven. Als klap op de vuurpijl biedt een keukenbedrijf uit Hoogvliet het gezin een nieuwe keuken aan. "Je wil niet weten hóe dankbaar we zijn voor alle hulp", stamelt Kelly.

Logeren
Ook buren en kennissen springen bij. Zo mogen Kelly en Wout na de brand drie weken op de woonboot van hun buren verblijven en logeert dochter Lynn zes weken bij een vriendinnetje. "Haar moeder startte ook nog een crowdfunding. Van de ruim 2.300 euro die de actie opleverde, hebben we de vloerbedekking voor heel de woonboot kunnen betalen."

Het gezin woont inmiddels weer met veel plezier op hun woonboot. Die is volledig voorzien van brandwerende isolatie. Toch is het nog altijd niet gelukt om de stalen ark te verzekeren. "Het is een crime", verzucht Kelly. "Pas als -ie is gedubbeld komt er 'misschien' een keurmeester langs om de woonboot te beoordelen. En dan nog moeten we maar afwachten of -ie wordt goedgekeurd. Ik hoop snel op een oplossing, dat biedt ons een stukje rust."

Toch overheerst bij haar, na alle ellende, vooral de dankbaarheid. "We willen via deze weg iedereen enorm bedanken voor de steun en alle giften - materialen, kleding, spullen - die we hebben ontvangen. Zo hartverwarmend, dat is met geen woorden te beschrijven."

Floris Bakker

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }