Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Visualisatie van de aanpassingen bij de rotonde in Haastrecht.
• Visualisatie van de aanpassingen bij de rotonde in Haastrecht.

Snelheid N228 in zomer 2021 teruggeschroefd naar 60 km p/u

  •   972 keer gelezen

HAASTRECHT • Het duurt nog minstens anderhalf jaar voordat op de N228 tussen Gouda en Oudewater een maximumsnelheid van 60 kilometer p/u geldt. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de tweede informatiebijeenkomst van de Provincie Zuid-Holland.

Veel inwoners van Haastrecht waren naar Concordia gekomen om de resultaten van hun inbreng tijdens een eerdere sessie in juli 2019 te vernemen. De aanpak van de N228 is al jaren een prangende kwestie vanwege de vele ongelukken op het bochtige traject. Te hoge snelheid, inhalen en het afslaan naar één van de vele uitritten zorgen voor hachelijke situaties. Dat Haastrecht nog enig geduld moet hebben met de herinrichting heeft volgens projectleider Michiel van Vilsteren te maken met wettelijke procedures. "Die moeten eerst worden afgerond."

Hij verwacht dat de nog te selecteren aannemer in het voorjaar van 2021 met de klus begint. In de zomer kan dan de snelheid officieel worden teruggeschroefd van 80 naar 60 kilometer per uur en gaat een wens van een groot deel van de omwonenden en overige inwoners van Haastrecht in vervulling.

Op de provincialeweg tussen Oudewater en Montfoort geldt – in de provincie Utrecht – al een maximumsnelheid van 60 kilometer. De aanwezigen waren in meerderheid tevreden over de maatregelen. Dat het hard nodig is, merkt bewoner Franssen nog bijna elke dag. Hij woont aan de provincialeweg en ziet soms snelheidsduivels voorbij razen. "De vangrail wordt regelmatig beschadigd. Als die er niet was, zou menig automobilist bij onze woning naar binnen zijn gereden."

Ook het overzicht ontbreekt om vanaf een woning de provincialeweg op te rijden. Anneke van der Zwaart, eveneens woonachtig in het buitengebied, spreekt over voortdurende twijfels. "Als er iemand met te hoge snelheid uit de bocht komt zetten, ben ik het haasje. Ik kan nooit zo snel optrekken met mijn auto."

Niet alleen het gedeelte buiten de bebouwde kom is een bron van zorg, ook de rotonde in de kern Haastrecht is een knelpunt. Met drie basisscholen in de nabijheid is alertheid geboden. De leerlingen krijgen daarom extra verkeerslessen. "Er gaat nog wel eens wat fout. Je moet er niet aan denken dat er slachtoffers vallen", sprak een bezorgde moeder.

Het gepresenteerde concept-ontwerp komt dicht in de buurt van de definitieve versie. Hierbij heeft ingenieur Frans Rauws van bureau Sweco in opdracht van de Provincie de veiligheid prioriteit gegeven met verkeersplateaus, oversteekeilanden, herkenbare inritten en smileys. Daarnaast wordt de scheiding tussen de bebouwde kom van Haastrecht en het buitengebied goed zichtbaar. Er wordt letterlijk kleur gegeven aan de verkeerssituatie met rode fietspaden. "Dat moet iedereen opvallen."

Pieter van der Laan

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }