Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De huidige situatie aan de Lopikerweg Oost 66/67.
• De huidige situatie aan de Lopikerweg Oost 66/67.

Politiek Lopik dubt over Lopikerpoort

  •   690 keer gelezen

LOPIK • Waar de initiatiefnemers staan te popelen om (eindelijk) werk te maken van hun nieuwe bedrijfsonderkomen, wordt door anderen gevreesd voor het nog drukker worden van een toch al overbelast kruispunt. Politiek Lopik hakt dinsdag de knoop door in het plan Lopikerpoort.

"Op de huidige bestemming hebben we geen toekomst", liet een inspreker namens gereedschappenhandel De Rie weten voor aanvang van de commissievergadering, afgelopen dinsdag. "We kampen aan de Lopikerweg Oost 89 zowel binnen als buiten met ruimtegebrek. Daarnaast raken we dealerschappen kwijt door een gebrek aan uitstraling."

De gereedschappenhandel wil samen met hoveniersbedrijf Wim Vroege (nu gevestigd aan de Lopikerweg West 33) verhuizen naar de Lopikerweg Oost 66/67. Hier is al een tuincentrum gevestigd, dat eveneens een nieuw onderkomen krijgt. De huidige bestemming van De Rie wordt gesaneerd. Het plan voorziet aldus in een clustering van bedrijven die zich in hetzelfde segment bevinden.

Entree
'De bereikbaarheid van de gereedschappenhandel en het hoveniersbedrijf verbeteren hiermee', ziet het college van B&W een duidelijk pluspunt. 'Het aantal verkeersbewegingen in de linten neemt af als de functies geclusterd worden in de nabijheid van de provincialeweg. Daarnaast vindt vooral ter plaatse van de huidige gereedschappenhandel een verbetering van de situatie plaats, omdat de bedrijfsbebouwing wordt gesloopt en de woning herbouwd. Ook het perceel van het tuincentrum, waar de ruimtelijke kwaliteit momenteel sterk te wensen overlaat, krijgt een passende invulling. Dat is gewenst, want het terrein vormt in zekere zin de entree van de kern Lopik'.

Toch had de commissie een andere insteek. Een betere bereikbaarheid oké, maar het betreft wel een locatie naast het kruispunt van de N210 met de Lopikerweg-Oost (kruispunt De Graaf). Daar wil je in de spits niet zijn. Extra verkeersbewegingen zijn dan op voorhand ook niet gewenst.

Provincie
Ron van den Berg (PvdA) voorzag een conflict met de provincie Utrecht, die geen extra drukte wenst rondom het kruispunt. "Kan de provincie het plan stilleggen als ze vinden dat de maximale capaciteit op die locatie is bereikt?", vroeg hij richting wethouder Spelt. Hij stelde voor een ontsluiting via het verderop gelegen bedrijventerrein De Copen te onderzoeken.

Volgens wethouder Spelt is dat geen optie. "De provincie wil een groene buffer houden tussen het tuincentrum en het bedrijventerrein. Bovendien zou dat met een omweg alsnog voor extra verkeersbewegingen naar kruispunt De Graaf leiden, omdat die mensen ook weer naar huis willen."

De wethouder voegde er aan toe na eventueel groen licht van de gemeenteraad nogmaals met de provincie om tafel te gaan zitten over het plan. "De provincie is bezig met een studie naar de N210, waaruit overigens blijkt dat verbreding van de weg leidt tot 15% procent extra verkeer. Ofwel, een betere doorstroming trekt ook weer extra verkeer aan."

Om de ondernemers, die al vanaf 2006 met de plannen bezig zijn, niet langer aan het lijntje te houden, hoopt Spelt dat de gemeenteraad dinsdag de knoop doorhakt. In vergelijking met een eerder plan is de ontsluiting van het terrein opgeschoven. Deze komt nu verder van de kruising te liggen.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }