• Bewoners van de Kortlandstraat. Maarten de Jong laat zien hoe hoog de straat komt te liggen.
• Bewoners van de Kortlandstraat. Maarten de Jong laat zien hoe hoog de straat komt te liggen. Foto: Floris Bakker

Bewoners Krimpense Kortlandstraat vrezen nóg meer wateroverlast

Algemeen 3.711 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bewoners van de Kortlandstraat in Krimpen aan den IJssel vrezen voor nóg meer wateroverlast als de weg voor hun huizen wordt opgehoogd.

Het komt nu al regelmatig voor dat de straat na een fikse regenbui blank staat. "Als auto's dan op de Noorderstraat door de plassen rijden, stromen onze huizen letterlijk vol", vertelt Luciënne de Jong. Haar overbuurman Bouw de Vries knikt bevestigend. Hij wijst naar het huis op de hoek van de Kortlandstraat en Noorderstraat dat een driekwart jaar geleden is verkocht. "Die mensen stonden na de eerste de beste buit tot hun enkels in het water."

Uitdaging
Als onderdeel van het project 'Oud-Krimpen Waterproof' start in maart de renovatie van de Kortlandstraat. Naast werk aan het riool wordt de straat flink opgehoogd. Een hele uitdaging, want de meeste huizen in de wijk zijn nooit onderheid en in de loop der jaren flink verzakt. "In dit stukje Kortlandstraat is het nog erger", weet Maarten de Jong. "Dat komt omdat hier ooit - voor de bouw van de wijk - een watergang lag. Ook is jarenlang toegestaan dat er zware vrachtwagens door de wijk reden."

Hij schrok zich een ongeluk toen hij de tekeningen zag van het plangebied. "Op sommige plekken komt de straat 30 tot 40 centimeter hoger te liggen. "Dat betekent dat de vloer van je woonkamer straks lager ligt dan de straat. Gevolg is nóg meer wateroverlast, want het regenwater zoekt zijn weg naar het laagste punt. Dat betekent ondergelopen kruipruimtes, natte muren en schimmel."

Om te voorkomen dat de straatstenen in de (lager gelegen) tuinen vallen, komt er een L-vormige damwand langs één kant van de straat. Bewoners moeten zelf hun tuin ophogen. "Als we dat niet doen, moeten wij onze fiets naar beneden tillen", aldus De Vries.

De inloopavonden verliepen niet zoals verwacht. Het was volgens De Jong 'eenrichtingsverkeer'. "We kregen enkel te horen wat er gaat gebeuren, dat was het. Er is niets gedaan met onze op- en aanmerkingen, die zijn ook nooit in de tekeningen verwerkt. Dit project is bedoeld om de wijk mooi op hoogte te krijgen. Dat bewoners van dit blokje huizen straks verzuipen nemen ze voor lief." De Vries overweegt de gemeente aansprakelijk te stellen voor eventuele schade. "Ik wil hier helemaal niet weg, maar dit alles zorgt er wel voor dat de waarde van je huis daalt. Misschien gaan ze een keer nadenken."

Maatwerk
Uitvoerder André Augustijn van Ingenieursbureau Krimpenerwaard (IBKW) zegt dat bewoners zich geen zorgen hoeven te maken. "Het streven is altijd om alles op één hoogte te krijgen, maar in de praktijk gaat dat natuurlijk niet. We passen in deze wijk maatwerk toe, want elke woning is uniek. De nieuwe bestrating komt altijd onder de dorpel van de voordeur te liggen. We weten dat de huizen hier verzakken en daar houden we ook rekening mee. Zo hebben wij ervoor gekozen om de riolering niet te vervangen, maar te renoveren. Dit om schade te voorkomen."

Volgens werkvoorbereider Albert Martens loopt regenwater richting gemeentegrond. "Daarnaast komt er een drainagesysteem waar iedere woning op is aangesloten. Dat systeem voert regenwater af, maar slaat het tegelijkertijd op voor droge periodes." De huizen in Oud-Krimpen zakken steeds verder weg en dat zal ook niet stoppen. "Ooit komt er een moment dat de huizen dusdanig laag liggen dat je de straat niet meer kán verhogen. Dan heb je écht een probleem."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 14 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 16 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden