• Arts Martin Khargi tijdens de toelichting.
• Arts Martin Khargi tijdens de toelichting.

Voorlichtingsbijeenkomst GGD over geelzucht: ‘handen wassen, handen wassen’

Algemeen 692 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Een GGD-informatiebijeenkomst over de uitbraak van hepatitis A (geelzucht) in Schoonhoven werd door de aanwezigen als zeer nuttig ervaren. Kritiek was er ook: 'Had dit niet eerder gekund?'

De bijeenkomst was door de GGD op het laatste moment georganiseerd, waardoor de belangstelling niet geheel in lijn lag met de ontstane onrust. "We wilden het niet over het weekend heen tillen, omdat dan opnieuw veel volwassenen en kinderen samenkomen", stelde adviseur Joost Genuït, die beaamde dat bij de GGD de laatste weken de telefoon 'roodgloeiend' stond.

Plaats van handeling vrijdagmiddag was de kantine van het Schoonhovens College. Aanwezig waren zo'n twintig vertegenwoordigers van vooral scholen, kinderopvang en (sport)verenigingen. Zij hadden hiertoe een uitnodiging gekregen.

Bijzonder
Arts Martin Khargi lichtte toe dat hij in de laatste twintig jaar een dergelijke uitbraak van hepatitis A niet eerder had meegemaakt. "Voor deze tijd, op deze schaal en voor een kleine stad als Schoonhoven is dit best bijzonder. Dit zie je eerder in grote steden als Amsterdam en Den Haag, waar geelzucht vaker voorkomt. Vooral na vakanties in niet-westerse landen."

Desondanks was er geen reden tot paniek, vervolgde de arts. "Kinderen hebben er niet heel veel last van, voor volwassenen is het vervelender. Maar met de juiste aanpak drukken we de ziekte de kop in."  Voor ouderen en andere kwetsbare mensen kan het wel gevaarlijk zijn. Khargi hierover: "Ik ken één geval waarbij iemand is overleden, maar dat was in een grijs verleden."

De GGD heeft de afgelopen weken bepaald niet stilgezeten. Direct na het eerste geval van geelzucht -op 16 januari- is er grondig bron- en contactonderzoek geweest.

"Dat gaat heel ver, lichtte verpleegkundige Annemieke Knoester de aanwezigen voor. "We vragen die persoon met wie hij in de voorgaande periode in contact is geweest en waar hij is geweest. Vooral het toiletbezoek is voor ons belangrijk, omdat hepatitis A zich via ontlasting verspreidt."

De uitkomsten geven al dan niet reden om ook andere personen te bevragen dan wel te behandelen. "Bij iedereen in die cirkel maak je een risico-analyse. In het geval van Schoonhoven is de uitbraak van hepatitis A te herleiden tot één familie. Zij zijn in het buitenland geweest, waren niet gevaccineerd en hebben daar de besmetting opgelopen. De ziekte ontstaat de laatste tientallen jaren ook niet meer in Nederland. Daar is onze hygiënestandaard te hoog voor."

Wat het extra lastig maakt is dat iemand hepatitis A onder de leden kan hebben, dit ook kan doorgeven, terwijl hij of zij nog geen eens ziek is. "Er kunnen twee tot zeven weken overheen gaan voordat de eerste verschijnselen tot uiting komen. Sterker nog, sommige mensen worden geen eens echt ziek."

Preventief
Gevaccineerd worden mensen die de ziekte hebben of het meeste risico lopen de ziekte via al bestaande gevallen te krijgen. Annemieke Knoester: "Het is niet nodig om bijvoorbeeld alle Schoonhovenaren preventief te behandelen. Tot nu toe heeft niemand onafhankelijk van de bestaande ziektegevallen geelzucht opgelopen."

De exploitant van discotheek Seasons vroeg zich af of hij voor de komende feesten extra maatregelen moet treffen, zoals het inschakelen van een toiletjuffrouw. "Eigenlijk leggen we in een periode als deze extra nadruk op normale hygiëne", beantwoordde Annemieke Knoester de vraag. "Ofwel in dit geval: houd de toiletgroep goed schoon en hamer op 'handen wassen, handen wassen'. Je bereikt daarmee weliswaar nooit echte desinfectie, maar de hoeveelheid virus op je handen wordt dusdanig verminderd dat je er niet ziek van wordt."

Onduidelijk
De aanwezigen baalden dat een dergelijke bijeenkomst niet eerder georganiseerd was. "Er was in de beginperiode veel onduidelijkheid over de betreffende school waar hepatitis A aangetroffen was. Dan krijg je allerlei indianenverhalen. Waarom kon dat niet concreter?", vroeg een van de aanwezigen, met instemmend geknik om zich heen.

Over de naam van de scho(o)l(en) van zieke leerlingen doet de GGD uit privacyoverwegingen geen uitspraken, al wordt de betreffende directie gelijk ingelicht.

"Neemt niet weg dat we deze opmerking ter harte nemen en er lering uit trekken. Met onrust is niemand gebaat", aldus adviseur Joost Genuït, die eraan toevoegde dat het aantal besmettingen tot nu -14- waarschijnlijk nog zal oplopen. "Dat is zeker niet uit te sluiten. Maar met de juiste aanpak trekken wij uiteindelijk aan het langste eind."

Voor meer informatie: https://ggdhm.nl/nieuws/category/nieuws/

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden