• Informateur Tjerk Bruinsma.
• Informateur Tjerk Bruinsma. Foto: aangeleverd

Bruinsma pleit voor coalitie van SGP, Stem van Krimpen, VVD en CDA

Algemeen 766 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Informateur Tjerk Bruinsma adviseert een coalitie in Krimpen aan den IJssel met vier partijen: SGP, Stem van Krimpen, VVD en CDA. De fractie van de ChristenUnie is bereid gedoogsteun te verlenen.

De SGP krijgt door alle fracties een sleutelpositie toebedeeld, stelde Bruinsma donderdagavond. "Met vijf zetels kan de SGP een belangrijke bijdrage leveren. Uitgaande van de wens van een stabiele situatie vindt ik dat een samenwerking met Stem voor Krimpen voor de hand ligt. Ook die partij heeft vijf zetels."

Koopzondag
Na de verkiezingen van 2018 probeerden de twee partijen, samen met Leefbaar Krimpen en het CDA, een coalitie te vormen. Dat liep uiteindelijk vast op de zondagsopenstelling. Dat onderwerp is volgens Bruinsma dan ook een belangrijk bespreekpunt in het formatieproces. Hij wijst erop dat er aan het eind 2020 een evaluatie plaatsvindt over de koopzondag.  

Ook over andere onderwerpen als de tekorten in het sociaal domein, de besteding van de Eneco-gelden, het werk aan de grote kruising en Algeracorridor en de ontwikkeling van Centrum-Zuid (gebied rond busstation) moeten knopen worden doorgehakt. Daarom pleit Bruinsma voor het aanstellen van vier wethouders. "Drie is te weinig voor het werk dat gedaan moet worden."   

Er is brede steun om ook de VVD een plek te geven in de nieuw te vormen coalitie. In de ogen van veel fracties hebben de liberalen zich de afgelopen periode constructief opgesteld. Ook deelname van het CDA is gewenst. Daarmee zou de beoogde coalitie steunen op 13 zetels. De ChristenUnie wil gedoogsteun verlenen, waardoor de coalitie kan rekenen op 14 zetels. "Mocht deze coalitie onverhoopt niet doorgaan, dan zijn er nog twee andere combinaties mogelijk, waarvoor in de raad wellicht voldoende draagvlak bestaat", aldus Bruinsma.  

Geschokt
Leefbaar Krimpen is geschokt over de uitkomst van het informatieproces. "Wij zijn verbaasd dat de nu voorgestelde optie haalbaar is omdat de standpunten van de partijen ons inziens ver uit elkaar liggen", verklaart Ricardo Barkey. "Met name de voor ons belangrijke onderwerpen zondagsvrijheid en het LHBTI-beleid zullen opnieuw onderhandeld worden. Het mag duidelijk zijn dat Leefbaar Krimpen daar geen concessies in zal doen. Wat ons betreft gaat het LHBTI-beleid niet terug de kast in en wordt zondagsvrijheid geen zondagsrust."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden