Afbeelding
update

Nieuw geval Hepatitis-A (geelzucht) in Schoonhoven

Algemeen 1.532 keer gelezen

SCHOONHOVEN • In Schoonhoven is opnieuw bij een kind hepatitis A (geelzucht) vastgesteld. Dit bleek dinsdag uit brononderzoek van GGD Hollands Midden.

Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, gaat de GGD op de school van het kind -de Koningin Emmaschool, centrumlocatie- alle medewerkers en leerlingen van groep 1 tot en met 3 vaccineren. Dit gebeurt donderdagmiddag 30 januari.

Omdat het kind ook naar de buitenschoolse opvang -BSO ZieZo- gaat, wordt ook daar iedereen die risico loopt ingeënt. De vaccinatie wordt aangeboden aan in totaal 102 kinderen en dertien volwassenen.

Ook in dit geval geldt dat er een relatie te leggen is met de eerdere hepatitis A-besmettingen.

Emmaschool
Schooldirecteur André Romeijn werd dinsdagmiddag op de hoogte gesteld van het feit dat een van de leerlingen van de Kon. Emmaschool was besmet met hepatitis A. "Dit naar aanleiding van het bron- en contactonderzoek dat de GGD sinds donderdag 16 januari, toen het eerste ziektegeval van hepatitis A in Schoonhoven bekend werd, uitvoert. Het kind is dus niet op school besmet geraakt, maar het is belangrijk om verdere besmetting te voorkomen. Hierin neemt de GGD de leiding. Zij bepalen wie gevaccineerd wordt en verzorgen de voorlichting. Prima, ik hoop dat hiermee het aantal besmettingen tot staan gebracht kan worden."

Geïnformeerd
GGD Hollands Midden meldt in een verklaring dat alle ouders van de betrokken schoolkinderen, de medewerkers van de Kon. Emmaschool en BSO ZieZo die gevaccineerd worden, geïnformeerd zijn: 'Alleen personen die mogelijk een risico lopen worden behandeld. Kinderen van ouders die geen brief hebben ontvangen, worden dus niet gevaccineerd'.

Vervolgens: 'De artsen doen sinds de uitbraak van hepatitis A uitgebreid onderzoek en nemen maatregelen. Door consequent preventief te vaccineren en door beter te letten op de hygiëne is de ervaring dat de verspreiding kan worden gestopt. Zo lang de ziekte zich nog verspreidt blijft de GGD dus aan het werk'.

Bevestigd
De volgende bevestigde besmettingen van hepatitis A -door labonderzoek- zijn bij de GGD bekend (laatste aanpassing: woensdag 29 januari): zes kinderen in de onder-/bovenbouw en een leerkracht van basisschool De Vlieger in Schoonhoven; één kind in de onderbouw van de Koningin Emmaschool in Schoonhoven; twee kinderen in de onderbouw van een andere basisschool in Schoonhoven; één kind op een peuterspeelzaal en één op een (andere) peuteropvanglocatie van Waardse Kids in Schoonhoven; twee leerlingen van het Schoonhovens College; ieder op een andere locatie en één leerling op het voortgezet onderwijs in Gouda.

Leerlingen op het Schoonhovens College hoeven niet te worden ingeënt, stelt de GGD: 'Er is in de directe omgeving van de getroffen leerlingen geen verdere besmetting ontdekt. De leerlingen en ouders van deze school zijn geïnformeerd. Het is belangrijk dat zij hygiënemaatregelen nemen en weten hoe zij de ziekte kunnen herkennen. Op een middelbare school letten leerlingen ook beter op hun hygiëne en is de kans op verspreiding daarom kleiner dan op een basisschool met hele jonge kinderen'.

Lever
Geelzucht, officieel Hepatitis A genoemd, is besmettelijk en kan voor een ontsteking van de lever zorgen. In Nederland komt de ziekte weinig voor. Het virus wordt overgedragen via de ontlasting, door bijvoorbeeld een besmette wc-bril of deurklink.

Mensen hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken dat de lage vaccinatiegraad in de Krimpenerwaard iets te maken heeft met de uitbraak van hepatitis A: 'Vaccinatie tegen hepatitis A zit niet in het RijksVaccinatiePogramma. Overigens is de vaccinatiegraad in Schoonhoven niet laag, die is 93%'

Meer informatie: http://www.ggdhm.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden