Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Gerrit van IJzeren in de nieuwe galerie, bezig met één van zijn panelen.
• Gerrit van IJzeren in de nieuwe galerie, bezig met één van zijn panelen. (Foto: Bramsnor)

Galerie in Lekkerkerk opent deuren

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • In het centrum van Lekkerkerk opent op zaterdag 1 februari om 16.00 uur Klara's galerie haar deuren.


In de ruimte aan de Lange Stoep, waar voorheen Klara's Winkel in was gevestigd, is werk te zien van Gerrit van IJzeren. De glaskunstenaar maakt glas-in-lood en tiffany panelen. Tijdens workshops demonstreert Van IJzeren hoe hij te werk gaat. "Ik ga ook met deelnemers aan de slag in de werkplaats achterin het pand", zegt hij. "Wie mee wil doen, kan zich bij me aanmelden."

Kale boel
Voor de expositie nam Van IJzeren z'n mooiste items mee. Die hangen normaal bij 'm thuis aan de muur. "Het is nu een beetje een kale boel in mij in huis", lacht hij. "Tegelijkertijd vind ik het mooi dat ik hier als eerste mag exposeren in deze nieuwe galerie. En dat voor niks, want Piet (eigenaar Piet van der Graaf, red.) stelt de ruimte gratis beschikbaar."

Bijna twee jaar geleden overleed Van der Graaf's vrouw, Klara van Ballegooije. Haar winkel voor stoffen en fournituren ging op slot. Velen toonden interesse in het leegstaande pand. Toch peinsde Van der Graaf er niet over het te verkopen. "Piet wilde er een maatschappelijke bestemming, in de geest van Klara, aan geven", zegt zijn buurman Peter Bulte. "Een galerie zou het worden, om kunstenaars en bijzondere ambachtslieden de kans te geven hun werken aan een groter publiek te laten zien."

De afgelopen weken is er hard gewerkt om de galerie op tijd klaar te krijgen. Verschillende Lekkerkerkers kwamen langs om een handje te helpen. Dat was volgens Van IJzeren ook wel nodig, want er viel en is nog genoeg te doen. "Het was echt een puinhoop toen we hier begonnen. En moet je nou kijken, het ziet er prachtig uit. Echt een aanwinst voor ons dorp."

Verlichting
Beeldend kunstenaar Wim van de Goor is het daarmee eens. Hij hield zich vooral bezig met de layout en verlichting. Dat luistert nauw. "Je moet de lampen op de juiste plek hangen, om je kunstwerken goed uit te lichten. Je wilt toch dat bezoekers genieten van al het moois dat er hangt." Hij zal in maart als tweede exposeren in de galerie. Iets waar hij naar uitkijkt. "Dit is toch wel een heel bijzonder initiatief hoor, in een klein dorp als Lekkerkerk."

Het programma voor de aankomende maanden is zo goed als vol. Toch mogen kunstenaars zich in de galerie aanmelden. Bulte: "We houden hier dit jaar circa zes exposities. Ik weet zeker dat er onder kunstenaars genoeg belangstelling bestaat om in deze galerie hun werk te laten zien."

De galerie is elke woensdag van 10.00 tot 13.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur geopend.


 

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier