Afbeelding
update

Bodem Krimpenerwaard daalt, maar ‘minder hard dan verwacht’

Algemeen 1.063 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De bodem in de Krimpenerwaard zakt, maar minder hard dan voorheen werd aangenomen. Wethouder Jan Vente: "Dit betekent dat we één tot twee generaties de tijd hebben om tot aanpassingen te komen. Ook geeft het ruimte voor vervolgonderzoek."

Boeren wisten het al langer: de bodemdaling in de Krimpenerwaard valt mee. Het gaat vaak om 0,2 centimeter per jaar, terwijl deskundigen tot voor kort wat betreft het inklinken van veen over wel 2 centimeter per jaar repten.

Alarmbellen
De vrees voor het verder wegzakken onder de zeespiegel deed overal alarmbellen afgaan. De diagnose klopte echter niet.

"Veel gegevens waren achterhaald. In het verleden hadden we niet de middelen om exact aan te geven hoe groot het probleem was en waar dat precies zat", aldus wethouder Jan Vente in een toelichting. "Een laatste onderzoek leidt tot heel andere conclusies. Vergaande vernatting zorgt voor een sterke afname van de bodemdaling. Met beperkte aanpassingen kunnen bestaande functies behouden blijven."

Met moderne apparatuur heeft bureau Acacia Water inzicht kunnen geven in de daling en de verschillen in tempo in het drassige poldergebied, dat dikke veenpakketten van bijna zestien meter telt. Aan de randen is sprake van zand en klei. Toekomstige aanpak vereist daarom meer maatwerk.

De bevindingen in het rapport geven wethouder Jan Vente meer tijd om te experimenteren met alternatieven om ook de uitstoot van CO2 te beperken. "De druk is van de ketel. Weliswaar blijft bodemdaling op de agenda staan, maar we kunnen samen met betrokkenen maatregelen treffen om problemen te tackelen "

De urgentie om snel in te grijpen ontbreekt. Dat staat overigens los van nieuwe klimaatopgaven, het beperken van de uitstoot van stikstof en de metamorfose naar toekomstbestendige landbouw. Vooral dat laatste onderwerp is de aanzet voor een duurzame ontwikkeling. Behoud van de huidige melkveehouderij is nodig om de economische activiteiten voort te kunnen zetten. Daarvoor komen veenbescherming, een flexibel oppervlaktewaterpeil en veenverrijking met klei in aanmerking.

Vente: "Agrariërs kunnen daar zelf op inspringen met deels gesubsidieerde maatregelen voor een drainagesysteem, opslag van water, natuurbeheer, zonnepanelen en natte teelt. Met Europees geld draagt een boer een kwart van deze kosten bij. Die bijdrage uit Brussel is belangrijk. Anders haken diverse boeren af", weet de wethouder uit eerder overleg.

Duurzaam
Een Krimpenerwaard vol cranberry's, lisdodden en rietteelt is een utopie, maar bijdragen aan een duurzaam proces en het aanbieden van nieuwe verdienmodellen vormt vooralsnog de basis van de transitie. Vente hoeft in ieder geval niet steeds op de klok te kijken. "De tijd is in ons voordeel. We doen steeds meer kennis op en kunnen passend reageren."

De gemeente Krimpenerwaard gaat met lokale partners is gesprek over de bevindingen. De gemeenteraad hoeft nog geen budget beschikbaar te stellen. Een voorstel over de aanpak komt later aan bod.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden