Afbeelding
Archieffoto

Hepatitis A (geelzucht) op De Vlieger in Schoonhoven; kinderen woensdag gevaccineerd

Algemeen 1.135 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ruim tweehonderd leerlingen en een tiental leerkrachten van openbare basisschool De Vlieger in Schoonhoven-Noord worden woensdagmorgen gevaccineerd door medewerkers van GGD Hollands-Midden.

Bij enkele leerlingen is Hepatitis A (geelzucht) geconstateerd.

Regie
Schooldirecteur Ilse Verwei meldt dat de GGD de regie in handen heeft: "Er komt een strak vaccinatierooster. Ouders mogen mee om hun kind te ondersteunen. Het inenten heeft plaats in het speellokaal door tien medewerkers van de GGD. Dat gebeurt met vier kinderen tegelijk."

Donderdag kreeg Verwei een melding van een moeder, dat bij haar kind geelzucht was geconstateerd. "Zij heeft dat zelf doorgegeven aan de GGD. Daarna kwam iedereen in actie."

Besmettelijk
Geelzucht, officieel Hepatitis A genoemd, is besmettelijk en kan voor een ontsteking van de lever zorgen. In Nederland komt de ziekte weinig voor. Het virus wordt overgedragen via de ontlasting (door bijvoorbeeld een besmette wc-bril of deurklink).

Mensen die de ziekte hebben krijgen onder meer koorts, buikklachten en een gele verkleuring van de huid en het oogwit. Bij kinderen tot vijf jaar verloopt de infectie minder opvallend dan bij volwassenen en kan de verkleuring ontbreken.

Er zijn geen medicijnen tegen geelzucht en het duurt na besmetting twee tot zeven weken voor iemand echt ziek wordt. Bij kinderen duurt de ziekte een paar weken, volwassenen kunnen langere tijd ziek zijn en herstellen langzamer. Hepatitis A gaat uiteindelijk vanzelf over.

Mensen die hepatitis A hebben zijn al besmettelijk een week voordat de ziekte zich openbaart. GGD Hollands-Midden raadt ouders aan die denken dat hun kind besmet is om naar de huisarts te gaan. Met een bloedtest kan dit eventueel daadwerkelijk worden vastgesteld.

Zie de website van GGD Midden-Holland voor meer informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Overhandiging van de cheque.
Johannes Calvijnschool steunt Krimpense Voedselbank met cheque van 10.000 euro Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 20 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden