• De moord op Cornelis Speksnijder staat op de nieuwe coldcasekalender.
• De moord op Cornelis Speksnijder staat op de nieuwe coldcasekalender. (Foto: aangeleverd)

Moord op Cornelis Speksnijder uit Krimpen aan den IJssel op coldcasekalender

  •   7457 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De moord op Cornelis Speksnijder uit Krimpen aan den IJssel staat op de coldcasekalender die donderdag verscheen en in gevangenissen en tbs-klinieken is verspreid.

Het is dit jaar achttien jaar geleden dat de 34-jarige Cornelis Speksnijder in zijn eigen buurtsuper aan de Stad en Landschap werd doodgeschoten. Dat gebeurde op 2 augustus 2002 tijdens een waarschijnlijk mislukte overval. Die dag kwam om kwart voor vijf 's middags een gewapende man de supermarkt binnen. Cornelis Speksnijder stond op dat moment achter de kassa. De overvaller, een man met lichtgetinte huidskleur, vuurde één kogel af en ging er daarna - zonder buit - vandoor.

Fotoconfrontatie
De verdachte werd gezien door Harmen Speksnijder, de vader van Cornelis. Die was achter in de supermarkt aan het werk en rende na het horen van een gil en een schot naar zijn zoon. Ook een man die buiten bij de supermarkt stond, zag de dader goed. De politie wist al snel een verdachte aan te houden. Tijdens een fotoconfrontatie wees vader Speksnijder de Molukker uit Krimpen aan den IJssel aan als de overvaller. De verdachte ontkende in alle toonaarden en verklaarde op de dag van de moord in Vaassen bij familie te zijn geweest. Wegens gebrek aan bewijs sprak de rechtbank van Rotterdam hem uiteindelijk vrij. "Sindsdien ligt de zaak op de plank", laat zus Ali Speksnijder weten. "Er waren voor de politie onvoldoende aanknopingspunten om verder onderzoek te doen. Eigenlijk is de coldcasekalender een ultieme poging om de zaak op te lossen."

In puin
De moord had een enorme impact op de familie en nabestaanden van Cornelis Speksnijder. "Het leven van mijn ouders, met name mijn moeder, lag in puin. Zij heeft zijn dood nooit kunnen verwerken. En mijn vader koesterde, tot aan zijn dood in 2018, de hoop dat er een dader zou worden gevonden. Dat is nooit gebeurd."

Ali Speksnijder vindt dat laatste onverteerbaar. Daarom probeert ze de zaak via de media onder de aandacht te brengen van het grote publiek. "Er loopt immers nog altijd een moordenaar vrij rond." Zij hoopt dat er naar aanleiding van de coldcasekalender nieuwe tips binnenkomen, "maar als er in het dorp mensen zijn die meer weten...ga alsjeblieft naar de politie en doe je verhaal! Desnoods anoniem. Wij als familie verdienen duidelijkheid."

Wie informatie heeft, kan bellen met 0800-6070 (tiplijn), 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of een mail sturen naar: coldcase@politie.nl.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }