• Groepsfoto in Thialf.
• Groepsfoto in Thialf. (Foto: Jim Tellier)

Noorse schaatsers op bezoek in de Krimpenerwaard

  •   1350 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Noorwegen en Nederland zijn op de grote schaatskampioenschappen vaak de strijd met elkaar aangegaan. Voor STV Lekstreek reden om een uitwisseling op te zetten.

"Het is bekend dat STV Lekstreek kampioenen als Hein Vergeer, Leo Visser, Hein Otterspeer en Patrick Roest heeft voortgebracht", zegt Jim Tellier namens de schaatsvereniging uit de Krimpenerwaard. "In het internationale strijdveld namen zij het vaak op tegen de Noorse schaatsers. De laatste jaren was dat het geval tussen Patrick Roest en Sverre Lunde Pedersen. Vandaar dat bij STV Lekstreek gekscherend het idee ontstond om Noorse schaatsjongeren uit te nodigen om een keer in Nederland te komen trainen, zodat we ook in de toekomst tegen elkaar kunnen strijden op het ijs."

Snelle schaatsers
Zo gezegd, zo gedaan, waarbij het contact werd gelegd via Magnus Myhren Kristensen, lid van een schaatsclub in het Noorse Arendal, maar tegenwoordig woonachtig in Lekkerkerk.

"Arendal is ook niet zomaar een schaatsvereniging", weet Jim Tellier. "Deze club heeft naast Magnus al verschillende andere snelle schaatsers voortgebracht zoals Øystein Grødum, de zussen Bjelkevik en Simen Spieler Nilsen."

En dus kwamen er afgelopen week vijf schaatsers met twee begeleiders van de Noorse schaatsclub naar de Krimpenerwaard om mee te trainen met leden van STV Lekstreek.

Nadat zij op donderdag landden, reisden ze gelijk naar de Krimpenerwaard om nog dezelfde dag te trainen op het ijs in Den Haag. 's Avonds sloten ze aan bij de schaatsplanktraining van de jeugd van STV Lekstreek.

Patrick Roest
Op vrijdag stond naast de schaatstraining een bezoek bij Dave van Dam Sport in Haastrecht op het programma. Hier kregen de schaatsers uitleg over het onderhouden en slijpen van hun materiaal. Later op de dag werd er gegeten in pannenkoekenhuis Onder de Molen in Bergambacht, waarbij ook wereldkampioen Patrick Roest nog op bezoek kwam.

Zaterdag organiseerde STV Lekstreek een gezamenlijke wedstrijd in Thialf. In totaal werden er op de ijsbaan in Heerenveen 75 persoonlijk records gereden, waaronder zes pr's van de schaatsers uit Noorwegen.

"De Noorse gasten zeiden bij hun vertrek erg te hebben genoten van het sportieve uitstapje", blikt Jim terug op een geslaagde uitwisseling. "Behalve dat ze nieuwe vrienden hadden gemaakt waren ze een hele ervaring rijker. Iedereen kijkt uit naar een vervolg van deze schaatsuitwisseling."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }