• De schaatsers van Team Jumbo-Visma zijn kapot na de beruchte hillrun tijdens het trainingskamp in Toscane. Het is een van de door Stephan Tellier ingestuurde foto's voor de Zilveren Camera (sportcategorie).
• De schaatsers van Team Jumbo-Visma zijn kapot na de beruchte hillrun tijdens het trainingskamp in Toscane. Het is een van de door Stephan Tellier ingestuurde foto's voor de Zilveren Camera (sportcategorie). (Foto: Stephan Tellier)

Stephan Tellier genomineerd voor Zilveren Camera

  •   1502 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Fotograaf Stephan Tellier is, in de categorie sportfotografie, genomineerd voor de Zilveren Camera.

Zeven fotografen, die gezamenlijk de beste tien sportfoto's hebben gemaakt volgens de website NSP.nl, maken kans.

Prestigieus
De Zilveren Camera is Nederlands meest prestigieuze award voor nieuwsfotografie en wordt jaarlijks uitgereikt in negen categorieën.

Er werden bijna 350 sportfoto's ingestuurd en door een vakjury beoordeeld.

Stephan leverde vijf sportfoto's aan en twee fotoseries, maar hij weet niet voor welke foto hij is genomineerd.

Nagelbijten
"De nominatie op zich is al een absoluut hoogtepunt", meldt een trotse Stephan Tellier. "Het is nog even nagelbijten, want op 23 januari wordt bekendgemaakt welke fotografen de top-3 vormen per categorie. Op 27 januari is vervolgens de uitreiking tijdens het jaarlijkse NSP-nieuwjaarsdiner op sportcentrum Papendal."

Hillruns
Eén van de door Stephan ingestuurde fotoseries betreft de reeks 'De hel van Riparbella'. Stephan hierover: "Tijdens het jaarlijkse zomertrainingskamp van schaatsteam Jumbo-Visma in het Italiaanse Toscane wacht de schaatsers één van de zwaarste beproevingen als voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen. Het zijn de hillruns in het dorpje Riparbella. Daar, half september in de hete ochtendzon, moeten de schaatsers gedurende één minuut een zeer steile helling in het hoogste tempo omhoog rennen. De mannen en vrouwen zijn vooraf één voor één gespannen, omdat ze weten dat ze pijn gaan lijden. Tijdens de hillruns verzuren ze na 20 seconden en na 30 seconden schreeuwt het lichaam dat het wil stoppen. Maar dan moeten de schaatsers nog 30 seconden. Het is het ultieme kapotgaan."

Wanneer de minuut om is, blaast coach Jac Orie op zijn fluitje en knallen de schaatsers tegen het asfalt. "Happend naar zuurstof, compleet van de wereld, kapot. Minutenlang komt er geen woord meer uit. Ze kijken alleen voor zich uit. Er zijn schaatsers die moeten braken. Die ochtend doen de schaatsers vijf hillruns, tussendoor is er telkens tien minuten pauze. 'Hier wordt het verschil gemaakt!', lacht Jac Orie dan."

Freelance
Schoonhovenaar Stephan Tellier werkt als freelance sportfotograaf voor onder andere Het Kontakt, Algemeen Dagblad, Helden Magazine en Schaatsteam Jumbo-Visma.

De NSP is de Stichting Nederlandse Sportpers, die de uitreiking voor haar rekening neemt.

De winnaar per categorie dingt automatisch mee naar de 'overall' Zilveren Camera (de beste foto van alle categorieën tezamen), die op 1 februari wordt uitgereikt in Hilversum.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }