• Festiviteit in Ons Polderbad tijdens de viering van het zestigjarig bestaan, afgelopen jaar.
• Festiviteit in Ons Polderbad tijdens de viering van het zestigjarig bestaan, afgelopen jaar. Foto: wijntjesfotografie.nl

Onrust rond 'Ons Polderbad'

Algemeen 1.581 keer gelezen

STOLWIJK • Bezorgde gebruikers van Ons Polderbad in Stolwijk zijn een online-petitie gestart om hun zorgen te delen en medestanders te vinden. Doel is om B&W te verzoeken 'handelend op te treden'.

Onder de noemer 'Is Ons Polderbad nog wel Òns Polderbad?' sommen Jeannette Verhoeckx en Bianca Zoeteman enkele 'misstanden' op. De initiatiefnemers van de petitie zeggen te spreken namens 'een groot aantal verontruste Stolwijkse inwoners'.

'Wij merken dat het trouwe personeel van Ons Polderbad de laatste jaren steeds minder gewaardeerd wordt. Taken en verantwoordelijkheden die ze altijd hebben uitgevoerd worden bij ze weggenomen. Het zwembadbestuur is nu zelfs van plan om enkele gezichtsbepalende krachten voortaan alleen nog voor toezicht en zwemles in te zetten, verdeeld over Stolwijk en Haastrecht. Dat is een slechte zaak'.

Het zwembadbestuur zou ook het snoephok van Zwem- en Poloclub Stolwijk (ZPS) willen 'afpakken': 'Stolwijkers weten dat ZPS'ers samen met Fop Kapteijn en anderen gevochten hebben voor het voortbestaan van Ons Polderbad èn De Loete. Zonder hun inzet waren beide baden er niet eens meer geweest. De snoepverkoop is een belangrijke en wat ons betreft dan ook van harte gegunde bron van inkomsten voor ZPS'.

De initiatiefnemers van de petitie vervolgen hun kritiek met het feit dat het zwembadbestuur geen leden of raad van toezicht heeft, die kunnen controleren of corrigeren: 'Wij richten ons dan ook tot de gemeenteraad en het college B&W met het verzoek dit bestuur terug te fluiten. Misschien is het de beste oplossing om de twee zwembaden van elkaar los te koppelen en het huidige zwembadbestuur zich te laten bekommeren om het blijkbaar positief renderende zwembad in Haastrecht'.

De initiatiefnemers willen de petitie voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van 4 februari aanbieden aan het gemeentebestuur.

Verklaring
Het bestuur van Stichting Vlister Openluchtbaden (VOB), eigenaar en beheerder van zowel Ons Polderbad als De Loete (Haastrecht), kwam woensdag met een verklaring, waarin het de kritiek weerlegt:

'VOB betreurt de negatieve beeldvorming die op sociale media wordt aangewakkerd en waarin de suggestie wordt gewekt dat het voortbestaan van Ons Polderbad in het geding is. Uit de feiten spreekt het tegendeel. We werken samen met de vrijwilligers hard aan de kwaliteit en de toekomst van de zwembaden in Stolwijk en Haastrecht. Afgelopen jaar zijn forse investeringen gedaan in duurzame energie-opwekking in Ons Polderbad. Er zijn plannen ontwikkeld voor de omvorming van De Loete tot een natuurgezuiverd zwembad. Met sportverenigingen en huurders worden afspraken gemaakt die moeten bijdragen aan een gezonde exploitatie'.

Met betrekking tot het personeelsbeleid: 'Omdat er krapte is op de arbeidsmarkt en omdat we de beschikbare ervaring en kwaliteiten van onze mensen zo goed mogelijk willen benutten, werken we naar één team dat inzetbaar is in beide zwembaden. Afgelopen jaren hebben we daarin stappen gezet. Voor het komend seizoen vragen we van iedereen die bij VOB wil werken de bereidheid om in beide baden actief te zijn'.

Veranderen is moeilijk, beaamt het stichtingsbestuur: 'Maar krampachtig vasthouden aan het verleden is de grootste bedreiging voor het voortbestaan van Ons Polderbad en De Loete. Met ZPS willen we nieuwe afspraken maken, die passen in een gezonde exploitatie en die uitgaan van ieders eigen verantwoordelijkheid'.

Tenslotte: 'We nemen het de initiatiefnemers van de petitie kwalijk dat zij op misleidende wijze medestanders zoekt. Dit gebaseerd op een verkeerde voorstelling van zaken en zonder de feiten bij VOB te verifiëren. De negatieve beeldvorming suggereert ook dat het voortbestaan van Ons Polderbad onzeker is. Niets is minder waar. Van de gemeente Krimpenerwaard ontvangt VOB subsidie op basis van een uitvoeringsovereenkomst. We leggen jaarlijks verantwoording af over onze prestaties en bestedingen. We laten desgewenst graag zien hoe we werken en wat we van plan zijn'.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden