Afbeelding

Zorgen om vaccinatiegraad, maar: 'inenten kun je niet afdwingen'

Algemeen 330 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De vaccinatiegraad in de Krimpenerwaard ligt met 85 procent ruim onder het landelijk gemiddelde. Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek zou graag naar 95 procent willen toewerken.

"Het baart me zorgen", erkende ze dinsdagavond in de commissie samenleving tijdens de behandeling van de gezondheidsnota. "Met deze cijfers moeten we ons achter de oren krabben."

Hoogopgeleiden
Het gaat niet alleen om een vast percentage streng gelovigen, dat uit principe hun kinderen niet laat vaccineren, ook steeds meer hoog opgeleiden zien af van inentingen. Ze vertrouwen de bijwerkingen niet. Deze discussie werd eveneens gevoerd in de raadszaal te Lekkerkerk, waarbij het treffen van eventuele maatregelen volgens Sleeuwenhoek vooral vanuit het kabinet moet komen. "Niet dwingen, maar overtuigen dat je geen epidemie wenst in je leefomgeving. Medewerkers van de GGD voeren gesprekken met weigeraars, want daardoor lopen zwangere vrouwen en zuigelingen risico's."

Het idee van Aris Maat (PvdA) om in die gevallen klassen of lokalen van de kinderopvang op te delen om besmetting te voorkomen, vond de wethouder geen goede suggestie. "Inzet op preventie heeft mijn voorkeur. Dat gaan we in het uitvoeringsprogramma van de gezondheidsnota opnemen."

Daar kon de SGP mee instemmen. Jan Verburg zag niets in het 'over de streep trekken van gelovigen'. "Deze groep is betrekkelijk klein. Er is sprake van een brede maatschappelijke discussie over inenten. Dwang is volgens ons de verkeerde insteek. Dat werkt niet."

Huisartsenpost
Het verzoek van de VVD om weer eens na te denken over een huisartsenpost in de Krimpenerwaard wees wethouder Sleeuwenhoek van de hand. "Onze huisartsen draaien mee in een poule in Midden-Holland met Gouda als centrale locatie. Het is nu al lastig om daarvoor voldoende medici te krijgen. Er is een tekort. Het lijkt me daarom niet logisch om een eigen HAP op te zetten. Dat idee moet uit de kring van huisartsen komen. Als ze zich op deze wijze willen organiseren, schuif ik aan. Dat is tot op heden niet het geval."

De commissieleden vroegen ook aandacht voor eenzaamheid, de terugkeer van bejaardentehuizen, het indammen van experimenten met lachgas en het opstellen van een fietsagenda. "Voor een gezondere levensstijl zijn reeds activiteiten opgezet met bewegingsprogramma's en sporten voor alle leeftijden", aldus de wethouder.

Cor Slob (ChristenUnie) vroeg zich af wat er met de recente inbreng van inwoners  en instanties gebeurt. Vorige week werd de gezondheidsnota besproken aan de zogenaamde dialoogtafel. "Daar zie ik nu niets van terug. Ik kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling was van die bijeenkomst, die overigens nogal rommelig verliep."

Wethouder Sleeuwenhoek gaf aan de inbreng zeker niet terzijde te leggen. Ze verwees naar eerdere bijeenkomsten met organisaties en verenigingen. "Daar zijn diverse opmerkingen gemaakt die onderdeel zijn van de gezondheidsnota en de uitvoering."

Voor de kosten wordt alvast 100.000 euro opgenomen.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden