Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Tjerk Bruinsma informateur in Krimpen

  •   keer gelezen
• Tjerk Bruinsma, oud-burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard.
• Tjerk Bruinsma, oud-burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. (Foto: Floris Bakker)

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tjerk Bruinsma gaat als informateur proberen een coalitie te smeden in Krimpen aan den IJssel. Dat is dinsdagavond unaniem besloten tijdens een extra raadsvergadering over de recent ontstane politieke crisis.

Bruinsma was in 2015 en 2016 waarnemend burgemeester van buurgemeente Krimpenerwaard. Hij gaat onderzoeken welke partijen verder willen in een coalitie. De huidige vier wethouders blijven tot de vorming aan, maar nemen geen beslissingen meer over controversiële dossiers. Net voor de Kerst viel de coalitie van Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, D66 en VVD uiteen. De twee lokale partijen (samen goed voor 8 van de 11 zetels) zegden toen het vertrouwen op in hun twee coalitiegenoten. D66 en VVD waren verbijsterd over de stap.

Breuk
Gedoe over de voorgenomen verkoop van gebouw Big Bear aan een hindoeïstische stichting was de aanleiding voor de breuk. Wethouder Arjan Neeleman (D66) zou volgens de lokale partijen de raad hierover niet volledig hebben geïnformeerd. Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen willen een andere invulling van het pand. Middels een motie staken zij een stokje voor de verkoop van de Big Bear.

Neeleman vindt nog altijd dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Hij wijst erop dat al jaren geleden is besloten om de Big Bear af te stoten. Het college kreeg de taak om een koper te vinden voor het verouderde pand. "En die is gevonden." Hij vindt het vreemd dat alleen zijn naam veelvuldig wordt genoemd. "Dit besluit is door het hele college genomen, niet alleen door deze wethouder." Fractievoorzitter Larry Köster (D66) blijft er eveneens bij dat het proces rond de verkoop van de Big Bear correct is verlopen. "Pas toen duidelijk werd wie de beoogde koper is, werd door de lokale partijen actie ondernomen om een collegebesluit tegen te houden."

Kwalijk
Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) bestrijdt dat. Zijn partij werd 'overvallen' door het nieuws over de voorgenomen verkoop. "Wij hebben nooit plannen gezien, het was zoeken naar informatie en dat neem ik de wethouder kwalijk." De verkoop van de Big Bear was voor Leefbaar Krimpen de spreekwoordelijke druppel. Van der Elst wees op eerdere 'missers' van Neeleman, zoals de voorgenomen verhuizing van KrimpenWijzer naar het pand van de Rabobank. En de begroting waar de voltallige oppositie tegen stemde.

De VVD had de breuk totaal niet zien aankomen. Fractievoorzitter Sharon Tollenaar tast nog altijd in het duister over de oorzaak. "Je verschilt wel eens van mening, maar het ging om kleine puntjes. Blijkbaar was de onvrede binnen de coalitie groter dan wij dachten." Arrén van Tienhoven (SGP) uitte zijn ongenoegen over de coalitiebreuk. "Juist nu kan Krimpen zich geen bestuurscrisis veroorloven, met uitdagingen in het sociaal domein, een enorm begrotingstekort, grote kruising, de Algeracorridor, woningmarkt en energietransitie."

Reinier Cornet (ChristenUnie) wilde weten waarom Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen geen lijmpoging hebben ondernomen. "Kan de coalitie niet alsnog worden hersteld?" Volgens Saskia Oudshoorn (Stem van Krimpen) is dat aan de informateur om te bepalen. Een gebrek aan vertrouwen en communicatie was volgens haar de oorzaak van de breuk binnen de coalitie. "Het was de laatste anderhalf jaar te weinig 'met elkaar'." Zij wil vooral vooruitkijken. "De lokale partijen hebben tijdens de laatste verkiezingen 43 procent van de stemmen gekregen. Wij voelen ons verantwoordelijk om te zorgen voor een stabiel bestuur."

Donaties
Saskia Bijl van Krimpens Belang sprak van een 'puinhoop'. Zij heeft vooral te doen met de beoogde koper van het pand: Brahmrishi Ashram. Woordvoerder Jane Sattoe van deze stichting riep de raad op om zo snel mogelijk in de stemmen met de verkoop. "Elke dag dat het langer duurt kost het ons geld. De koop is mogelijk door donaties van onze leden. Zij zijn leningen aangegaan of hebben zelfs hun huis verkocht. De huidige situatie veroorzaakt een hoop stress bij onze donateurs."

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }