•
• (Foto: foto: wijntjesfotografie.nl)

Hidde Demoed droomt van snelle marathon

  •   677 keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • PAC-atleet Hidde Demoed verraste zijn trainer en vooral zichzelf met de snelle tijd van 33,31 minuten op de 10 kilometer tijdens de Oliebollenloop. De 24-jarige Ouderkerker wil ooit een snelle marathon lopen.

Hardlopen kreeg Hidde Demoed met de paplepel ingegoten. Zijn vader liep 25 marathons en ook zijn broer en zus waagden zich aan deze afstand. Nadat Demoed als A-junior van Spirit zijn keeperhandschoenen opborg, ging hij fitnessen en hardlopen.

De zevende plaats in de Oliebollenloop van 2016 was veelbelovend en door meer te trainen dacht de Ouderkerker nog beter te worden. Hij kwam bedrogen uit, want door knieblessures stond hij wekenlang langs de kant. Na twee jaar tobben meldde de controleur in de haven van Rotterdam zich begin 2018 aan bij de Rotterdamse hardloopvereniging PAC, waar hij zijn ambities om in de marathon uit te blinken kenbaar maakte.

Belastbaarheid
Looptrainer Adilson da Silva stippelde voor Demoed een aanvankelijk voorzichtig traject uit. "Op mijn eerste dag liet hij mij 20 minuten hardlopen en wat oefeningen doen, waarna hij mij naar huis stuurde," vertelt Demoed lachend. "Ik wist niet wat me overkwam. Pas later begreep ik dat de belastbaarheid in verband met mijn blessures langzaam moest worden opgebouwd. De korte trainingen duurde maanden. In augustus liep ik pas mijn eerste vijf kilometer in wedstrijdverband in een tijd van 16.44 minuten. Toen realiseerde ik mij, dat ik op de goede weg was. Door het lopen van crossen ben ik nog sterker geworden. Als ik mijn krachten goed blijf verdelen, kan ik ver komen."

Naast de dagelijkse trainingen neemt Hidde Demoed maar een of twee keer per maand aan een wedstrijd deel om niet geblesseerd te raken. De NK 10 km in Schoorl in februari en de NK halve marathon in Nijmegen half maart zijn de volgende uitdagingen voor de ambitieuze atleet, die, als hij niet kan hardlopen, chagrijnig wordt.

"Sporten in de buitenlucht is fantastisch," vervolgt Demoed. "Ik wil er goed in zijn. Werken en sport kan ik uitstekend combineren. Mijn vriendin studeert in Antwerpen en daar zit ik regelmatig in het weekeinde. Er blijft genoeg tijd over voor mijn trainingen. De ontwikkeling die ik nu doormaak is een grote ontdekkingsreis. In 2022 of het jaar daarna wil ik in Rotterdam debuteren op de marathon. Mijn trainer, die trots op mij is omdat ik nooit afhaakte na een blessureperiode, adviseert mij pas aan een marathon te beginnen als ik op de 10 kilometer een lage 32'er loop. Ik zou dan op een tijd van 2.30 uur uit kunnen komen. Mijn richttijd is 2.45 minuten. Als ik dat haal, dan heb ik alle familierecords op mijn naam staan, haha."

Wim Kroone

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }