Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Twee van de vier schakers, Rob Klip (l) en Jaap Bonninga.
• Twee van de vier schakers, Rob Klip (l) en Jaap Bonninga. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Schoonhovense amateurs verheugen zich op Tata Steel Chess

  •   307 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Vier Schoonhovense schakers doen mee met het sterkste toernooi ter wereld, Tata Steel Chess. Voor de fun. Zij komen uit in de laagste groep van de amateurs.

Het is opeens een andere wereld binnen de muren van sporthal De Moriaan in Wijk aan Zee. Vanaf deze week zitten ruim 650 schakers aan lange tafels vol borden en klokken om elkaars koning mat te zetten.

Tot de deelnemers behoren veel amateurs, die vooral voor de lol de stukken verschuiven over de 64 velden. Onder hen een bejaard kwartet uit Schoonhoven: Ton Peltenburg, Aad van der Meer, Jaap Bonninga en Rob Klip carpoolen drie dagen om hun vierkamp bij Tata Steel Chess af te ronden. Bonninga (73) en Klip (80) doen voor de derde keer mee en zijn enthousiast over het toernooi.

"Je kijkt je ogen uit", zegt Klip, voormalig docent uurwerktechniek aan de Vakschool. "Dat begint al als je het dorp Wijk aan Zee binnenrijdt. Er hangen levensgrote posters en er staan enorme schaakstukken langs de route. Dan gaan onze wangen al gloeien. Dat schaakvolk is heel bijzonder. Het zijn markante figuren van alle leeftijden. Ik heb eens een hele grote kerel met een forse baard tegen een piepklein meisje zien schaken. Zij kwam amper boven de tafel uit, maar ze versloeg hem wel. Dat vond-ie niet leuk. Verliezen is voor velen een vervelende gebeurtenis. Ik heb er zelf niet zoveel last van. Ik speel graag een mooie, gelijkwaardige partij. Als ik dan een nederlaag lijd, feliciteer ik mijn tegenstander met de woorden: 'We hebben leuk gespeeld. Het was me een genoegen'. Spelvreugde is in mijn ogen belangrijker dan een prijs."

Rob Klip is een 'huisschaker'. Hij is niet verbonden aan een club, maar speelt wel op vrijdagmiddag z'n potjes bij de SWOS. "Ik heb nu meer tijd om te schaken. Vroeger speelde ik alleen met m'n vader. Ik heb later deze hobby weer opgepakt en dat bevalt me prima."

Jaap Bonninga, voormalig boekhouder bij Brink Molyn, is meer geoefend. Hij speelde in zijn jeugd in Rotterdamse competities en meldde zich na de verhuizing van Vlaardingen naar Schoonhoven in 1974 aan bij schaakclub Schoonhoven. Hij herinnert zich de mooie tijden in sporthal De Meent waar veel kinderen schaakonderricht kregen op de zaterdagmorgen. "Er kwamen soms wel honderd jongens en meisjes. Ik heb geen idee waarom dat daarna niet goed van de grond is gekomen. De club raakte zelfs in verval en telt anno 2020 slechts een handjevol leden."

Bonninga is eveneens een trouw bezoeker aan de vrijdagmiddagen bij de SWOS, maar trekt er regelmatig op uit om bij toernooien aan te schuiven. "Zo breid ik mijn kennissenkring uit. Ik zie oude maten terug achter het schaakbord. Dan worden herinneringen uitgewisseld. Dat maakt het extra leuk. Soms sta ik versteld van het geheugen van sommige schakers. John van Baarle wist nog dat hij zestig jaar geleden een bepaalde opening tegen mij speelde. Ik was stomverbaasd."

Pieter van der Laan

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }