• Jan Ooms van museum de Vrijheid.
• Jan Ooms van museum de Vrijheid. Foto: Floris Bakker

Re-enactors brengen in Lekkerkerk oorlog tot leven

Algemeen 783 keer gelezen

LEKKERKERK • In Lekkerkerk draaien ze in mei de tijd 75 jaar terug. Achter museum De Vrijheid aan de Opperduit zullen re-enactmentgroepen het leven in oorlogstijd uitbeelden.

Acteurs spelen twee dagen lang verschillende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog na. Er is zowel een groep Duitse soldaten als een groep geallieerde militairen die Nederland - en dus ook de Krimpenerwaard - hebben bevrijd. Ze maken gebruik van militaire voertuigen uit die tijd en schieten zelfs met losse flodders. "Het belooft een heel spektakel te worden", laat Jan Ooms van De Vrijheid weten.

Collectebussen
In het museum, dat hij en zijn vrouw Jeannette tien jaar geleden in een voormalige varkensschuur zijn begonnen, staat een indrukwekkende collectie spullen uit de jaren 40-45. Het gaat om geweren, uniformen, bonnenboekjes, maar ook collectebussen van de NSB en zelfs een landingsgestel van een Canadese bommenwerper. En bijzondere items, zoals een wekker waar een kogel doorheen is gevlogen.

Tevens staat er in het museum nog één van de originele containers die, gevuld met wapens, aan het eind van de oorlog door de Engelsen boven de Krimpenerwaard aan parachutes werden gedropt en in de polders rond Lekkerkerk en Berkenwoude terecht kwamen. Volgens Ooms is het verhaal achter deze wapendroppings bij veel inwoners nauwelijks bekend. "Daarom is het goed om dit verhaal - en veel andere oorlogsverhalen - te vertellen én na te spelen tijdens die twee dagen."

Vrijheid
Op de eerste dag - vrijdag 15 mei - komen leerlingen van alle scholen uit de gemeente Krimpenerwaard een kijkje nemen. Ooms vindt dat belangrijk. "We vieren dat we 75 jaar in vrijheid mogen leven. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we stil staan bij de gebeurtenissen van toen, omdat vrede en vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn als je denkt. Daarom is het goed om de jeugd te laten zien hoe het er vroeger aan toeging." Op zaterdag 16 mei mag iedereen van 10.00 tot 16.00 uur langskomen op het terrein achter het museum.

Hoewel het evenement pas over enkele maanden plaatsvindt, is Ooms al razend druk met alle voorbereidingen. Hij kan rekenen op steun van de gemeente Krimpenerwaard, maar hoopt op nog wat sponsoren. "Hoewel we met heel veel vrijwilligers werken, kost het gewoon veel geld om dit alles voor elkaar te krijgen. Denk alleen al aan de brandstof voor de oude voertuigen. Die rijden één op een emmer."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden