• Enid met haar tweelingzus Ilmar.
• Enid met haar tweelingzus Ilmar. Foto: wijntjesfotografie.nl

Enid Duut blij met Amerikaans avontuur

Algemeen 1.407 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Precies een jaar geleden stapte Enid Duut in het vliegtuig voor een Amerikaans avontuur. Het bleek een schot in de roos. "Je krijgt alle faciliteiten om als atleet optimaal te presteren."

Ze is even over uit Amerika. De feestdagen vier je immers het liefst met je familie en in het bijzonder je eeneiige tweelingzus. Enid Duut geeft toe dat haar band met Hilmar speciaal is, sinds ze enkele minuten na elkaar werden geboren. "Met Hilmar heb ik via facetime geregeld contact. Ik heb geen heimwee, maar het is toch anders dan dat je samen op de bank zit en keuvelend de laatste nieuwtjes deelt."

Discuswerpster Enid Duut (20) zit goed in haar vel na haar eerste jaar 'in den vreemde'. De taal is ze absoluut nog niet verleerd. Ze ratelt aan een stuk door. De nummer vijf van Nederland was toe aan een avontuur en de opleiding in de Verenigde Staten heeft volgens de atlete uit Krimpen aan de Lek aan alle verwachtingen voldaan.

"Het nieuwe leven op de Universiteit Virginia-Tech vergde wel enige aanpassing. Een nieuwe trainer, een ander opbouwschema, leven in een studentenhuis met drie teamgenoten, vliegen naar diverse staten en vooral leren om samenvattingen en werkstukken in wetenschappelijk Engels op te schrijven... Gelukkig word ik op alle fronten bijgestaan. Als ik ergens problemen mee heb ga ik naar m'n advisor, ik krijg op aanvraag bijles van een tutor en voor de geselecteerde sporters van de universiteit gaan werkelijk alle deuren open. Het is perfect geregeld. Soms is het gênant om te zien dat anderen een uur in de wachtkamer van een arts zitten en dat jij met je Tech Card meteen kan doorlopen. Daar moest ik wel aan wennen."

Binnenstebuiten
Het hoort bij de gedisciplineerde aanpak van de Universiteit. Sporters krijgen de faciliteiten om optimaal te presteren. "Rond de campus zijn diverse voorzieningen om te trainen aan techniek, balans, kracht en explosiviteit. Alles is op loopafstand beschikbaar. Naast trainer Andrew Dubs zijn er drie sportartsen en fysiotherapeuten aanwezig. Je wordt na elke wedstrijd binnenstebuiten gekeerd. Een medische APK om na te gaan of je in fysiek helemaal in orde bent. Zelfs je ogen en het ijzergehalte worden gemeten. Dat had ik nog nooit meegemaakt. En die Amerikanen gaan voortdurend uit van kansen. Ze nemen je ontwikkeling in ogenschouw. Als je voor je gevoel een mindere prestatie levert, houden ze je voor dat het slechts om een investering in de nabije toekomst gaat. 'Jouw tijd komt nog wel. Je moet geduld hebben'. Dat is anders dan de aanpak in Nederland, waar je constant wordt afgerekend op je prestaties. Er heerst hier veel negativisme. In de VS is stimulans een middel om vooruit te komen. Mentale begeleiding is daar heel normaal."

Enid Duut wisselde afgelopen zomer in Nederland haar atletiekvereniging PAC in voor Rotterdam Atletiek (RA). "Ik kreeg voortdurend kritiek en was het beu om steeds toegang te vragen. Iedereen reageerde heel koel op mijn terugkeer, terwijl ik PAC altijd een warm hart toedroeg en clinics heb gegeven voor de jeugd. Bij RA kon ik rustig m'n gang gaan met de trainingsschema's van mijn Amerikaanse coach. Dat beviel me beter."

Enid Duut keert binnenkort terug naar de VS voor het echte werk: wedstrijden tegen de andere studententeams. Voordat haar discus door het stadion zoeft, wordt deze maand een pittig trainingskamp belegd in San Diego (Californië).

"Ik heb er veel zin in. Het afgelopen half jaar heb ik vooral geoefend in de hal. Ik heb nog geen idee hoeveel dat oplevert, maar ik heb me als doel gesteld om mijn persoonlijk record van 53.02 meter te verbeteren. Ik ben topfit. Onlangs knelden er twee rugwervels. Het leek de aanloop naar een lichte hernia, maar dat is door de artsen prima verholpen. Mijn uiteindelijke doel is om 60 meter te halen. Daarvoor moet ik met name mijn techniek verbeteren. Daar ga ik met mijn coach Andrew Dubs hard aan werken."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden