• Twee van de organisatoren: Edwin Bergstra (l) en Joachim Kraaijenhagen.
• Twee van de organisatoren: Edwin Bergstra (l) en Joachim Kraaijenhagen. Foto: Femke Bergstra

Laatste (?) Herfstloop met unieke Lopik-marathon

Algemeen 607 keer gelezen

LOPIK • Hardloopliefhebbers in Lopik en omgeving wacht een bijzondere uitdaging: een marathon door de eigen omgeving. Er kunnen vijftig deelnemers meedoen; de inschrijving is geopend.

De 42,2 kilometer-loop maakt zaterdag 17 oktober onderdeel uit van de jaarlijkse Herfstloop vanuit de brandweerkazerne in Lopik-dorp. "Het wordt een loop die van het ene puntje van de gemeente Lopik –Lopikerkapel- naar het andere uiteinde, de grens met Schoonhoven, voert. Het wordt een unieke gelegenheid om de gemeente hardlopend te doorkruisen", licht mede-organisator Edwin Bergstra toe. "We hebben het onszelf iets makkelijker gemaakt door de marathonlopers gebruik te laten maken van de al bestaande lus van de halve marathon."

Hoewel de vergunning nog niet in de zak zit, verwacht Edwin Bergstra op dat vlak geen problemen. "We maken alleen gebruik van wegen die in gemeentelijk beheer zijn en tot nu toe is onze samenwerking met de gemeente Lopik prima. We hoeven ook geen kruispunten en dergelijke af te sluiten, omdat de lopers nergens over hoeven te steken. Zij gaan als het ware alleen rechtdoor en 'haaks om'. De Lekdijk is een belangrijke verbindende factor."

Omdat de organisatie te maken heeft met ook deelnemers aan de andere te lopen afstanden tijdens de Herfstloop, en over een beperkte parkeergelegenheid beschikt, is een limiet gesteld aan het aantal deelnemers van de marathon, namelijk vijftig. Op 1 januari ging de inschrijving open en inmiddels hebben zich al ruim dertig deelnemers aangemeld. "We krijgen daarbij als reactie dat ze het hartstikke leuk vinden om een marathon in de eigen omgeving te lopen. Overigens willen we als het even kan iedere inwoner die wil meedoen laten instromen."

Eenmalig?
Hoe uniek het idee ook is voor een kleine gemeente als Lopik, de kans is groot dat het een eenmalig initiatief wordt. De stichting Lopik-Runners, die aan de basis staat van het evenement, stopt namelijk met de Herfstloop.

Edwin Bergstra: "Wij vinden onze basis in de Roparun, waaraan we met een groep vrienden in 1998 hebben deelgenomen. Daaruit kwam het idee om als promotie van het hardlopen in onze eigen gemeente een loop te organiseren. Dat werd dus de Herfstloop. Mede omdat een deel van de groep verbonden is aan de brandweer, is de kazerne het start- en eindpunt. De Herfstloop van oktober is alweer de tiende editie. Om te voorkomen dat de sleur erin komt en omdat we met het idee spelen om een ander evenement op te tuigen hebben we besloten om er hierna een punt achter te zetten. De marathon is als het ware de kers op de taart."

Aan welk ander evenement de Lopik-Runners denken, laat Edwin Bergstra in het midden. "Dat ligt nog helemaal open. Misschien iets van een obstaclerun ofzo, maar dat kan echt nog alle kanten op."

Laagdrempelig
Eerst de afsluitende Herfstloop dus, waar deelnemers zich naast de hele en halve marathon ook kunnen inschrijven voor 2,5 kilometer en de 5, 10 en 15 kilometer. "Eigenlijk staat de Herfstloop als een huis", blikt Bergstra tevreden terug. "Vanaf het begin is ons streven geweest om een laagdrempelig en niet al te massaal hardloopevenement te organiseren. Dat is volgens ons gelukt: de loop trekt jaarlijks rond de driehonderd deelnemers en het startgeld is al tien jaar onveranderd. Deelnemers aan de marathon betalen 20 euro."

Stiekem hoopt Edwin Bergstra dat iemand anders zich over de Herfstloop gaat ontfermen. "Op zich is het zonde als er een streep door een goedlopend evenement gaat, maar nogmaals, voor ons is het echt over. Daarin speelt ook mee dat we tot nu toe gebruik mogen maken van het terrein van Pouw als parkeergelegenheid, maar op deze locatie wordt volgend jaar gebouwd. Als brandweercommandant was het voor mij bovendien makkelijker om de brandweerkazerne bij het evenement te betrekken, maar ik heb inmiddels een opvolger. Ik wil hem niet met een verplichting opzadelen. Mocht iemand desondanks de Herfstloop -wellicht vanuit een andere locatie- willen oppakken, dan dragen we met alle plezier de draaiboeken over."

Meer informatie: http://herfstlooplopik.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden