• Restanten van de oudejaarsviering in De Gaarden (Lopik-dorp).
• Restanten van de oudejaarsviering in De Gaarden (Lopik-dorp). Foto: Karin Verhoef

Blij met nieuwjaarsviering zonder calamiteiten, maar: 'wel veel meer herrie'

Algemeen 544 keer gelezen

LOPIK • In tegenstelling tot vorig jaar is de nieuwjaarsnacht in de Lopikse kernen zonder grote incidenten verlopen. De hulpdiensten melden geen calamiteiten. De brandweer in Lopik moest één keer uitrukken voor een brandje langs de Lekdijk.

"Op wat overlastmeldingen na waren er geen noemenswaardigheden'', aldus wijkagent Feike de Vries.

Rondje
"Ik ben blij dat het feestelijk is verlopen en rustig is gebleven. We zijn het nieuwe jaar goed gestart in alle negen dorpen. We kunnen het wel!" zegt burgemeester Laurens de Graaf. Hij had op oudejaarsdag in de mist nog een rondje gedaan langs de dorpen met de boa (buitengewoon opsporinigsambtenaar). "Met jong en oud gesproken. Veel inwoners zijn helemaal klaar voor een feestelijke avond'', constateerde hij toen.

Waar vorig jaar grote overlast en vernielingen plaatsvonden op het Koning Willem-Alexanderplein in Lopik, waarbij ook vuurwerk werd gegooid naar de politie, bleef het dit jaar relatief rustig. "Alleen begon er nieuwjaarsnacht om vier uur nog iemand met zwaar vuurwerk", zegt bewoonster Rida Broekhuizen van de Rolafweg-Noord in Lopik-Dorp.

Tevens werd de hele oudejaarsdag volop vuurwerk afgestoken alsof het al oudejaarsavond was. "Er was veel meer herrie, de hele dag al'', zegt postcommandant van de Benschopse brandweer Jan van Bruchem. Hij is blij met het zero-tolerancebeleid van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), het samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. Van Bruchem: "Ze zitten er heel kort op om te voorkomen dat hulpverleners belaagd worden. Alles wordt gemeld en gecommuniceerd, en er worden ook data verzameld."

Overlast
Vanaf de tweede helft van november maakten inwoners geregeld melding van vuurwerkoverlast en het al dan niet met opzet belagen van mensen en dieren. 'Beseffen deze kinderen niet dat er ook gevaren aan dit soort grappen zitten? Aanbellen en vuurwerk naar de deur gooien, vuurwerk naar het hoofd van lopende mensen gooien, en naar honden. Echt belachelijk en gevaarlijk',  schreef een inwoonster van Lopik-Dorp op buurtapp Nextdoor.

'Gebeurt hier ook geregeld, meestal rond 12 uur midden op de weg', reageerde iemand uit de omgeving van Polsbroek. Ook in de Lopikse wijk De Gaarden werden al vanaf november overdag en 's nachts meermalen explosies gehoord.

'Bij ons werd een paar weken geleden op zaterdagmiddag vuurwerk over de schutting gegooid. Het belandde op de loungebank met kussens', meldt inwoner De Bruin uit Lopik-Dorp. 'Gelukkig waren we thuis om brand te voorkomen. De daders waren natuurlijk nergens meer te bekennen'.

'Zolang je via internet of in het buitenland het hele jaar door vuurwerk kunt kopen blijft het voor de politiek en de politie rommelen in de marge', meent Lopiker Roel van Driel. 'Volgens mij ligt de grootste verantwoordelijkheid bij de ouders van dit soort jongelui. Het moet toch opvallen als je zoon of dochter vuurwerk heeft. Alleen leert de praktijk helaas ook dat in veel gevallen de ouders zelf het illegale vuurwerk kopen via internet of in het buitenland'.

Karin Verhoef

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden