Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Tom Lotz in het shirt van de Silvertown Lions.
• Tom Lotz in het shirt van de Silvertown Lions. (Foto: Stephan Tellier)

Basketballer Tom Lotz is ook marathonloper én wielrenner

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Tom Lotz genoot van de festiviteiten tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van de Schoonhovense basketbalvereniging Silvertown Lions.De speler van het eerste team maakte zich verdienstelijk in het 3-tegen-3 toernooi, dat is afgeleid van het straatbasketbal.


Met zijn oudere broer Ruud is Tom Lotz al jaren een vaste kracht in de hoofdmacht van Silvertown Lions. De aanvaller staat elke wedstrijd garant voor een vracht treffers, die echter niet altijd genoeg zijn voor de zege.

"In onze klasse zitten een paar sterke teams, die niet willen promoveren," weet de 30-jarige Lotz. "Als iedereen zich honderd procent geeft slaan we tegen die teams zeker geen slecht figuur. Soms doen we een beroep op spelers uit het jongensteam. Daaronder valt qua leeftijd een gat en dat is wel zorgelijk."

De vereniging doet zijn best om jeugd aan te trekken door clinics te geven tijdens de Koningspelen in de sporthal en op Koningsdag op het Doelenplein. Lotz: "We hopen dat met de komst van een nieuwe, multifunctionele sporthal de aantrekkingskracht van de basketbalsport toeneemt."

Naast basketbal is Tom Lotz actief in andere sporten. De Schoonhovenaar voltooide in oktober de marathon van Amsterdam en nam in België deel aan een wielerkoers. "Tot 2014 had ik een wielerlicentie en reed ik criteria en klassiekers," vervolgt de ontwerper van offshore kranen. "In 2012 won ik bij de eliterenners de wielerronde van Waddinxveen. Ik studeerde toen aan de TU in Delft, waardoor ik steeds minder tijd had om te trainen. Basketballen ben ik altijd blijven doen."

Het sportleven blijft in trek bij Tom Lotz. Aan de marathon van Amsterdam gingen vier maanden fanatieke training vooraf. "Ik wilde een tijd lopen van rond de drie uur," memoreert hij, "maar daar kwam een half uur bij. Ik liep op schema in een mooie groep, totdat ik nodig moest plassen. Ik maakte een stop, maar je blaas legen met een hartslag van 180 is pijnlijk en gaat niet zo snel. Ik verspeelde ruim een minuut en ging in de achtervolging. Toen ik na kilometers weer aansloot, kwam ik de man met de hamer tegen."

De duurtrainingen voor het hardlopen leverden Lotz ook profijt op bij het basketballen. Hij besloot langere duurtrainingen te gaan maken en koos daarvoor de racefiets.

"Ik ga na het basketbalseizoen weer aan wielerwedstrijden meedoen," kijkt hij vooruit."In België maakte ik al mijn rentree, maar die was niet succesvol. In het eerste half uur moest ik al naar de 'twaalf' om het tempo van 55 km/uur vol te houden. In het voorjaar ga ik me goed voorbereiden. Ik begin als amateur en geef me een jaar de tijd om die uitslagen te rijden die ik voor ogen heb."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier