• Twee van de drie initiatiefnemers, Judith Verkleij en Judith Koudstaal.
• Twee van de drie initiatiefnemers, Judith Verkleij en Judith Koudstaal. Foto: wijntjesfotografie.nl

Initiatief voor Parkinson Café Krimpenerwaard

Algemeen 964 keer gelezen

REGIO • Is de Krimpenerwaard rijp voor een Parkinson Café? Lianne de Wit, Judith Verkleij en Judith Koudstaal vinden van wel.

De drie eerstelijns zorgverleners ondernemen een serieuze poging om met een Parkinson Café in Schoonhoven te starten. Lianne de Wit, Judith Verkleij en Judith Koudstaal hebben in hun cliëntenkring gesignaleerd dat er – onder het genot van een kopje koffie – behoefte is aan een samenzijn met lotgenoten en informatie van medisch specialisten. Voor hun mantelzorgers is het wellicht een moment om even op adem te komen.

Dichterbij
Logopedist Judith Verkleij en ergotherapeut Judith Koudstaal zijn met fysiotherapeut Lianne de Wit een samenwerkingsverband aangegaan om een dergelijke voorziening voor Parkinsonpatiënten uit de Krimpener- en Lopikerwaard te openen.

"In Reeuwijk en Nieuwegein is dit al een succes", weet Judith Koudstaal. "Dichterbij moet ook kunnen, menen wij. In onze eigen praktijk komen we diverse parkinsonpatiënten tegen. Regelmatig is er overlap. Daarom hebben we de handen ineengeslagen en de behoefte aan een Parkinson Café via een vragenlijst in kaart gebracht. We hebben inmiddels vijftien positieve reacties gehad. Dat is bemoedigend, maar volgens ons is er nog wel meer behoefte naar. Blijkt dat het geval te zijn dan kunnen we een passende locatie zoeken en regelmatig samenkomsten organiseren."

Judith Verkleij. "Het gaat om informele bijeenkomsten, waar onderlinge contacten kunnen worden gelegd door Parkinsonpatiënten. Hun naasten kunnen intussen meer te weten komen over deze hersenziekte. We kunnen een neuroloog, verpleegkundige of geriater uitnodigen voor een lezing of andere activiteiten organiseren."

Radar
Daarbij probeert het Schoonhovense trio ook vrijwilligers enthousiast te krijgen voor het vervullen van bestuurstaken en ondersteunende handelingen tijdens het café. "Wij zijn weliswaar de initiatiefnemers, maar hebben alledrie een intensieve baan. Een bestuur kan in alle rust sturing geven. Vrijwilligers kunnen wellicht de gasten ontvangen, koffie schenken en webpagina's bijhouden."

Beide zorgprofessionals menen dat er nog diverse mensen rondlopen met Parkinson, maar onder 'de radar' blijven. "Niet iedereen belandt meteen in het medische circuit. Er zijn veel vormen van Parkinson en Parkinsonisme. Het is per persoon verschillend en dat geldt ook voor het fysieke en mentale proces."

Wie interesse heeft om het parkinsoncafé te bezoeken en/of een vrijwilligerstaak wil vervullen kan contact opnemen met Judith Koudstaal (ergotherapie@jkoudstaal.com - 0621900608) of Judith Verkleij (j.verkleij@logopedieschoonhoven.nl - 06-20691819)

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden