Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Impressie van de nieuwbouw.
• Impressie van de nieuwbouw.

Gereformeerde gemeente Berkenwoude blij met groen licht nieuwe kerk

  •   keer gelezen

BERKENWOUDE • De Gereformeerde gemeente in Berkenwoude kan vast voorzichtig verhuiskaarten gaan bestellen. De gemeenteraad van Krimpenerwaard stemde dinsdagavond vrijwel unaniem in -Pro Krimpenerwaard was tegen- met de bouw van een nieuwe kerk aan het Oosteinde 4.


Teunis Speksnijder, voorzitter van de bouwcommissie, reageert verheugd: "Daar zijn we uiteraard blij mee. Ik denk dat we rustig kunnen stellen dat we niet over één nacht ijs zijn gegaan en dat er een gedegen plan ligt. Tijdens het uitwerken hebben we contact gehad met omwonenden en zijn gemaakte opmerkingen zoveel mogelijk meegenomen."

Ruimtegebrek
De Gereformeerde gemeente is dan ook al sinds 2013 aan het onderzoeken hoe om te gaan met het ruimtegebrek in het huidige kerkgebouw aan de Prinses Beatrixstraat/Pr. Bernhardstraat. Uitbreiding is vanwege omliggende woningen en verkeerstechnisch gezien niet mogelijk.

Speksnijder: "De huidige kerk telt 260 plaatsen, met stoelen erbij kunnen er ongeveer honderd mensen extra terecht. Die stoelen zijn vrijwel iedere dienst bezet. Het nieuwe kerkgebouw voorziet in ongeveer 450 zitplaatsen voor de ruim 500 leden die de gemeente telt. De leden komen hoofdzakelijk uit Berkenwoude zelf, maar ook uit omliggende kernen als Gouderak, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel en Bergambacht."

De volgende stap is het indienen van de aanvraag voor de bouwvergunning, waarna de bouw zelf in het tweede kwartaal van 2020 zou kunnen starten. "Ongeveer een jaar later zou de nieuwe kerk dan in gebruik kunnen worden genomen. We gaan daarbij niet overhaast te werk."

Inpassen
De kerk wordt volgens Speksnijder landschappelijk ingepast en rondom voorzien van het nodige 'groen'. Er komt een ontsluitingsweg op het terrein en ruimte voor circa zeventig parkeerplaatsen. Tevens zijn een woning en bijgebouw op de nieuwe locatie gepland en is een fietsenstalling in de vorm van een hooiberg ingetekend.

Op de nieuwbouwlocatie was een boerderij gevestigd. Deze is gesloopt.

Het huidige kerkgebouw wordt ter verkoop aangeboden, met de bedoeling om er enkele woningen dan wel appartementen –als het even kan specifiek bestemd voor starters- te realiseren.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten