Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
stockfoto

Discussie over controverse jacht leidt tot fel raadsdebat

  •   760 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het was de bedoeling van burgemeester Roel Cazemier om naar aanleiding van de controverse over de jacht de omgangsvormen in de gemeenteraad aan te scherpen. Zijn voorstel om elkaar respectvol te benaderen, leidde echter tot een fel debat.

Saskia van Rooy (Dierbaar Krimpenerwaard) nam de initiatiefnemer op de korrel en betichtte Cazemier in een reactie van 'wanbeleid'. De inhoud van het debat, waarin de omgangsvormen tussen voor- en tegenstanders centraal stonden, ging aan de dierenactiviste uit Stolwijk voorbij. Zij voelde zich in een hoek gezet en gebruikte haar spreektijd om het gemeentebestuur en een meerderheid van de raad aan te vallen over het 'wegkijken bij dierenmishandeling'. Daarbij sprak zij over intimidatie en doodsbedreigingen aan haar adres door de jagers, die volgens haar het filmen van misstanden onmogelijk maken.

Van Rooy was woedend en verhaalde nog eens over haar eenzame strijd: "De burgemeester neemt zijn verantwoordelijkheid niet. Hij verwijst voortdurend naar de provincie, controle door de politie en de landelijke regels rond de jacht, terwijl er van alles gebeurt in de Krimpenerwaard dat het daglicht niet kan verdragen. Ik heb een video van een krijsende haas, die door jagers ronduit mishandeld wordt. Dat filmpje van mij is op internet een kwart miljoen keer bekeken. Iedereen vindt het schandalig. De video is nu in handen van de redactie van Eén Vandaag."

Van Rooy kreeg steun van Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard), die meende dat de activiste met gevaar voor eigen leven bijna dagelijks politietaken overneemt. "Dat zou ze liever niet doen, maar ze wil aantonen dat het grondig mis is in de polder. Als de burgemeester meent dat hij niet de man is om in te grijpen in de controverse met de jagers, zou hij dat moeten aankaarten bij de Provincie. Dat is zijn taak."

Escalatie
Pessimisme over de ontwikkelingen in de polder gold onder andere voor D66, PvdA en Waard18. Cees van der Graaf (PvdA) meende dat activiste én jagers claimen dat zij gehinderd worden. "Daar komen we niet uit, maar de kans bestaat dat er iets gaat gebeuren wat wij niet willen."

Ook Wisja Pannekoek (Waard18) vreesde voor escalatie. "Het is triest dat een burgemeester de raad moet oproepen tot verdraagzaamheid. Een oplossing heeft niemand voorhanden. Daarom vind ik dat dit heikele onderwerp binnenkort terug moet komen in de raad. Inhoudelijk is een bespreking over hoe wij tegenover de jacht staan goed te billijken."

Bijval voor handhaving van een gedragscode kreeg Cazemier van een meerderheid van de raad. Hij raadde Van Rooy aan om aangifte bij de politie te doen als ze bedreigd wordt. "Dat doet u niet en dat verbaast me. Intussen strooit u verhalen rond en stuurt u iedereen mails over misstanden. Met name de toonzetting in uw schrijven was voor mij aanleiding om dit raadsbreed te bespreken. Iedereen heeft het recht om zijn of haar mening te geven, maar je moet ook kritiek van een ander aannemen. Zo werkt dat in een democratie."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }