Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De sporen als stille getuigen.
• De sporen als stille getuigen. (Foto: Stephan Tellier)

'Springerpark steeds meer een plek om te mijden'

  •   1163 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Eigenlijk kijken ze nergens meer van op, de omwonenden van het Springerpark in Schoonhoven. Maar het park gebruiken als (quad)racebaan was toch weer nieuw.

Het gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag, de diepe sporen in het natte gras zijn de stille getuigen. In die sporen zijn de noppen van de banden nog te zien.

Mijden
"We zijn wat gewend, maar hier sta ik toch weer van te kijken", zegt een bezoekster van het park met hond. Net als de overige geïnterviewden wil ze liever niet met haar naam in de krant. "Je weet nooit", zegt ze daarover.

Vervolgens: "Het is algemeen bekend dat in het Springerpark drugs wordt verhandeld en gebruikt. Ook vinden er vernielingen plaats en wordt er –zwaar- vuurwerk afgestoken. Het park wordt steeds meer een plek om te mijden, vooral 's avonds."

Een omwonende van het park, uit de Trompertswal, is dat met haar eens: "Vooral op donderdag- en zaterdagavond is het een puinhoop. Dat gaat dan tot soms wel 4 uur door. En dingen vernielen, hè. Dan halen ze de bloempotten uit de tuin en gaan ze daar mee lopen gooien. Maar ik laat me niet op m'n kop zitten, hoor. Ik heb nog gewoon planten voor de deur staan."

Vervolgens: "Door het vuurwerk zit je soms stijf in je stoel. Ja, je kan de politie wel bellen, maar als die eenmaal ter plekke is, dan zijn de daders allang weer gevlogen. Ik doe niet open en kijk ook niet door mijn raam. Ik wil geen problemen."

Volgens deze omwonende spelen de problemen al jaren: "Maar het wordt wel steeds erger. Nu zijn ze weer bezig met quads en brommers in het park. Ik ben ook jong geweest en heb ook kattenkwaad uitgehaald, maar er is natuurlijk wel een grens." Tenslotte met een knipoog: "Laat ze als straf het park maar schoonmaken."

Rottigheid
Een bewoonster van het aangrenzende ouderencomplex De Zevender, aan de Jan Kortlandstraat, laat weten dat ze van haar kinderen niet bij het raam mag gaan staan als er 'rottigheid' is. "Want dan gaan ze vervelend doen natuurlijk. Dat doen ze overigens al, hoor. Belletje lellen bijvoorbeeld, middenin de nacht of 's morgens vroeg, tegen een uur of zes. Dat schrik je je rot, maar ik ga er zeker niet voor uit mijn bed."

Een tweede bewoonster van dit complex bevestigt deze lezing: "Ik probeer me er maar van af te sluiten. Ze zitten hier ook vaak beneden, bij de nooduitgang. Het lijkt me niet prettig om daar te staan met die kou."

"Vooral 's nachts als de disco uit gaat, dan wordt er veel gegild. De benedenbuurman kan zich hier enorm boos om maken, maar ik zeg steeds tegen hem: 'je gaat niet naar buiten, hoor!' Eén duwtje en hij ligt ondersteboven."

Over de politie: "Ik moet zeggen dat ze regelmatig door de straat rijden, maar ze kunnen natuurlijk niet alles zien. Eigenlijk zouden ze net als vroeger door het park moeten fietsen. Dat maakt meer indruk, zou je zeggen."

Andere bewoners van De Zevender stellen dat het met de overlast 'wel meevalt'. Maar zij wonen dan ook niet aan de parkzijde. Zij zeggen alleen de herrie door het vuurwerk te ervaren.

Hangplek
Aan de andere kant van het park, de Nieuwe Singel, worden de klachten onderschreven. Een bewoonster: "Het park is een hangplek geworden. Ik kom er eigenlijk niet meer, ook niet met de hond."

De handel in drugs kan ze bevestigen. "Tenminste, bij de picknicktafels, dicht bij de voetbal, staan altijd dezelfde auto's. Of ik de politie weleens bel? Ik zelf niet, maar de buren wel. Dan patrouilleren ze iets meer en zijn die drugsdealers weer een tijdje weg, maar na verloop van tijd staan ze er gewoon weer. Dat, gevoegd bij het vuurwerk, dat steeds eerder lijkt te beginnen, en de overlast door het uitgaanspubliek is het meest vervelend."

Reactie politie
'We zijn bekend met de overlast in het Springerpark, maar krijgen niet of nauwelijks klachten/meldingen van buurtbewoners', reageert een politiewoordvoerder. 'Als mensen deze overlast ervaren, kunnen zij dit het beste melden bij de wijkagent. Op die manier hebben wij een beter zicht op de situatie en kunnen we de surveillance daar op aanpassen. Het Springerpark heeft onze aandacht en wij surveilleren hier ook regelmatig.'

Vervolgens: "Wat betreft de quads in het park: wij hebben de bandensporen gezien, maar of dit daadwerkelijk door quads is gebeurd konden wij niet constateren'.

Noah Rook

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }