Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Onderzoek op het binnenvaartschip bij Nieuwegein
• Onderzoek op het binnenvaartschip bij Nieuwegein (Foto: RIVM)

Schippersechtpaar uit Ouderkerk in ziekenhuis door fosfine

  •   keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Het schippersechtpaar dat woensdag van hun binnenvaartschip is gehaald omdat ze urenlang in contact is geweest met grote hoeveelheden giftig gas, komt uit Ouderkerk aan den IJssel. De man en vrouw liggen nog altijd in het ziekenhuis.

"Het is een trieste zaak", laat vicevoorzitter Wim Mourik van de afdeling Ouderkerk van Koninklijke BLN Schuttevaer weten. "We maken ons grote zorgen over hoe dit afloopt." Met de man gaat het redelijk. Volgens Mourik is vooral de vrouw er slecht aan toe. "Beiden hebben urenlang blootgestaan aan het bestrijdingsmiddel fosfine. Dat is veel te lang, zoiets kan een mens helemaal niet verdragen."

Misselijk
Het schip, de Fox, had dinsdagavond een lading zonnebloemschroot (veevoer) opgehaald in de haven van Amsterdam. Het voer was afkomstig van een zeeschip. Eenmaal onderweg voelden de man en vrouw zich al snel misselijk. Mourik: "Ze zijn allebei nog naar bed gegaan, maar ze werden alleen maar zieker. Toen ook de hond begon te spugen beseften ze dat het foute boel was en hebben ze 112 gebeld."

In Vreeswijk (Nieuwegein) zijn de man en vrouw door de brandweer van boord gehaald en met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Uit metingen van het RIVM bleek dat de concentratie fosfine veel te hoog was. Het schip ligt nog altijd in de Lek in Nieuwegein en is voorzien van gifvlaggen. Volgens de brandweer is er geen gevaar voor de omgeving.

Fosfine wordt in de zeevaart gebruikt om een lading tegen ongedierte te beschermen. De tabletten liggen bovenop de lading en doden alles wat leeft. "Het nadeel is dat je niets ruikt en ziet", legt Mourik uit. "Dat maakt dit gas levensgevaarlijk." Er komt altijd een controleur aan boord om te onderzoeken op schadelijke stoffen. "Pas daarna wordt het overgeheveld op andere schepen. Het is niet duidelijk wat er met deze meting is misgegaan."

Stil
De concentratie fosfine in het ruim van de Fox bleek met een waarde van 15 parts per million (ppm) veel te hoog. Normaal mag dit maar 0,2 ppm zijn. De vijftien binnenvaartschapen die lading vervoerden van het zeeschip liggen inmiddels stil. Voor zover bekend is geen van de andere schippers ziek geworden.

Collega's leven mee met het schippersechtpaar, zegt Mourik. "Via WhatsApp houden we elkaar bijna elk uur op de hoogte. De wereld van schippers is een kleine wereld. We kennen elkaar en zijn ook heel begaan met elkaar."

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }