Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Burgemeester Roel Cazemier en Stien van den Berg met de cheque van de provincie.
• Burgemeester Roel Cazemier en Stien van den Berg met de cheque van de provincie. (Foto: Jan Timmer)

75 jaar bevrijding lééft in de waard

  •   keer gelezen

REGIO • Het thema '75 jaar bevrijding' maakt heel wat los in de Krimpenerwaard, zo bleek woensdagavond in Amicitia Lekkerkerk. In vrijwel alle kernen zijn plannen in ontwikkeling, van eenvoudig tot zeer uitbundig.

"Mijn indruk is dat het flink gaat bruisen in Krimpenerwaard", concludeert burgemeester Roel Cazemier aan het eind van een avond waarop scholen, oranjeverenigingen, clubs en andere organisaties hun plannen voor de viering van 75 jaar bevrijding met elkaar en met de gemeente konden delen.

Om het organiseren van activiteiten te stimuleren is een subsidiebedrag van 145.000 euro beschikbaar: 105.000 euro komt van gemeente Krimpenerwaard, 40.000 van de provincie. Bijna de helft van het totaalbedrag is inmiddels al gereserveerd voor een groot opgezet jongerenfestival met bands en foodtrucks in de West-Krimpenerwaard. Ook komt de Marinierskapel een concert geven: op 6 juni in Schoonhoven. Dit 'bevrijdingsoptreden' is gratis toegankelijk.

Rond de 70.000 euro is beschikbaar om activiteiten in de kernen te ondersteunen. Een comité bestaande uit Stien van den Berg, Henk van der Wal, Piet van Willigen, Loek van der Kolk en Kees de Lange gaat binnengekomen subsidieaanvragen bekijken en beoordelen. Subsidieverzoeken kunnen nog tot 1 januari 2020 worden ingediend. Uiterlijk 10 januari is er uitsluitsel over het wel of niet (gedeeltelijk) meebetalen aan initiatieven.

Plannen
Afgaande op de vele ideeën en plannen in de regio moet het vijfkoppige comité straks flink aan de bak om keuzes te maken. In Schoonhoven staat een bevrijdingsmaaltijd voor 200 inwoners op de rol en wil men een boek gaan uitbrengen over oorlogsslachtoffers in de Krimpenerwaard.

De rotonde bij Berkenwoude komt vanaf 9 april in het teken van de wapendroppings te staan en in Ammerstol -dat op 8 mei 1945 pas officieel bevrijd werd- wil men een evenement organiseren waar de jeugd veteranen ontmoet. Daarnaast zijn er plannen voor een dorpsbarbecue en mogelijk een openluchtbioscoop. Ook de filmavond voor ouderen krijgt een bevrijdingstintje. Daarnaast wil men hedendaagse vluchtelingen in het programma betrekken.

In Bergambacht staat op 4 mei een speciale dienst in de dorpskerk op het programma en heeft men plannen voor een grote kindervoorstelling.

In Berkenwoude komt er een herdenkingsdienst op 4 mei en een 5 mei-ontbijt in De Zwaan. De ijsclub is bezig om een feestavond op poten te zetten. Met Stolwijk wil het gezamenlijk een allegorische optocht organiseren.

Lekkerkerk ziet wel iets in een grote happening met podia. Ouderkerk denkt onder meer aan een allegorische optocht, een luchtdropping, een oud-Hollandse kermis en -net als onder andere Schoonhoven en Bergambacht- een escaperoom.

Bevrijdingsvuur
Daarnaast koesteren de atletiekverenigingen in de Krimpenerwaard het plan om het Bevrijdingsvuur op te gaan halen in Wageningen en naar de dorpen te brengen. Ook verschillende andere dorpen broeden op ideeën om van 75 jaar bevrijding iets moois te maken, maar moeten nog met plannen komen.

De bijeenkomst in Amicitia was niet alleen bedoeld om elkaars plannen aan te horen, de gemeente vindt het ook belangrijk dat de 'plannenmakers' waar mogelijk gaan samenwerken. Meteen na afloop van de avond in Amicitia werden de eerste koppen al bij elkaar gestoken. Wat er straks daadwerkelijk georganiseerd gaat worden is terug te vinden op de speciale website http://www.krimpenerwaard.nl/75jaarvrijheid.

"Belangrijke doelstelling van de viering is dat de initiatieven zich vooral ook richten op de Krimpenerwaardse jeugd," besluit burgemeester Cazemier. "Het zou geweldig zijn als in ieder geval alle Krimpenerwaardse scholieren tussen 6 en 18 jaar aan tenminste één activiteit gaan deelnemen. Het besef dat vrijheid ook 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van iedereen moge duidelijk zijn."

Jan Timmer

Jan Timmer
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }