Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Sloot in het werkgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
• Sloot in het werkgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. (Foto: HHSK)

Sloten Krimpenerwaard gecontroleerd vanuit de ruimte

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft het onderhoud van sloten dit jaar voor een deel gecontroleerd vanuit de ruimte, met behulp van satellietbeelden. Het is de eerste keer dat het waterschap sloten met deze nieuwe techniek beoordeelt.  


Nu nog controleren medewerkers elk najaar alle sloten met het blote oog. Ze gaan de sloten langs en voeren de controles in op een tablet. Hier zijn ze een aantal weken mee bezig. Dit jaar zijn daarnaast - als test - satellietbeelden gemaakt van een deel van de sloten. De beelden worden bekeken met speciaal ontwikkelde software. Daardoor is van alle sloten bekend of ze wel of niet schoon zijn.

Geld
De gegevens van de satellietbeelden en de resultaten van de controle door medewerkers worden nu naast elkaar gelegd en vergeleken, om te kijken in hoeverre ze overeenkomen. Als de test positief is, zou dit het waterschap een hoop tijd en geld schelen in de toekomst. Door satellietbeelden te gebruiken, hoeven de medewerkers alleen nog de sloten beoordelen die zijn afgekeurd. Daarnaast zijn de resultaten gedetailleerder en kunnen alle locaties op precies dezelfde manier in beeld worden gebracht. 

De juiste doorstroming van water in sloten is noodzakelijk om water goed te kunnen aanvoeren bij droogte en afvoeren bij hevige regenval.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten