• De oud-papierploeg van Thialf voor het laatst op pad.
• De oud-papierploeg van Thialf voor het laatst op pad. (Foto: Jan Timmer)

Laatste ronde van oud-papierploeg Thialf door Krimpen aan de Lek

  •   704 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • De oud-papierploeg van IJsclub Thialf heeft zijn laatste ronde oud papier ophalen gemaakt. Het Kontakt ging mee met de mannen. Nog één keer Krimpen aan de Lek in. Een rit vol emotie en weemoed.

aar staan ze dan. Klokslag 18.00 uur. Temperatuur twee graden boven nul. Acht mannen met fluoricerende werkkleding aan. Vijfendertig jaar is het een vanzelfsprekend en vast ritueel op elke eerste woensdagavond van de maand. Deze keer is het anders. Omdat het de laatste oud-papierrit is.

"En dat doet pijn", zegt Edwin Hommering (46). "Ik ben hier op mijn 16e mee begonnen. Dat ging vanzelf omdat mijn vader al volop actief was voor Thialf werd ik er in mee gezogen. Ik ben opgegroeid met de ijsclub. Het was dan ook niet meer dan logisch dat ik ook 'achter de wagen' ging. Je deed het voor de club en voor de lol. Want o o o wat hebben we een plezier gehad met zijn allen. De oud-papierploeg is een bont gezelschap met de meest bijzondere figuren. Twee dingen hebben ze gemeen: ze houden van Thialf en ze weten van aanpakken! Met elkaar hebben we heel wat geld verdiend voor de vereniging."

Geen zin
Thialf-voorzitter Harry Drenth kan het beamen. "Vooral door de opbrengst van het oud-papier hebben we van een club in zorgen een financieel gezonde vereniging kunnen maken. Dat is aan deze mannen te danken. Jammer genoeg zagen we de laatste jaren het aantal vrijwilligers afnemen. Veel jonge mensen hebben geen zin om zich op deze manier in te zetten voor de club. Daarnaast zie je vanwege vergrijzing mensen afhaken. Het heeft ertoe geleid dat we hebben moeten besluiten het ophalen van oud papier per 1 januari 2020 te stoppen. De gemeente Krimpenerwaard is nu met afvalverwerker Cyclus in gesprek over een vervolg. Thialf is daar in geen partij meer. Het doet pijn om dit af te moeten sluiten. Maar dingen gaan zoals ze gaan."

De vier perswagens van Cyclus zijn inmiddels gearriveerd op het plein voor de winkels van Bij Aafke en Wijnhuis Den Boer, oftewel de verzamelplek van de oud-papierbrigade. Elke wagen wordt bemand door een chauffeur van Cyclus. Achter de vrachtauto staan de mannen van Thialf, klaar om hun laatste ronde te maken. Op de vele stoepranden van hun wijk staan de dozen vol oud papier al klaar. Voor Huig Rook geldt hetzelfde. De 69-jarige penningmeester van Thialf gaat met gemengde gevoelens aan de slag. "We hebben in de loop van de voorbije 35 jaar tussen de 10 en 12 miljoen kilo papier en karton opgehaald", heeft hij berekend. "Met de opbrengst daarvan hebben we het clubhuis kunnen bouwen en een mooi machinepark voor Thialf kunnen opbouwen. Maar hoe gaat dat straks als deze inkomstenbron is weggevallen? Dan is het enige wat je kunt hopen dat je jaarlijks een goede schaatswinter hebt waarop de ijsbaan een paar weken open is."

Emotioneel
Edwin Hommering houdt zijn hart vast als het over de toekomst van Thialf gaat. "Dat de club financieel achteruit gaat zonder oud papier is duidelijk", zegt hij. "Die gedachte doet me pijn. Ik kan daar echt emotioneel van raken." Om er met zachte, trillende stem aan toe voegen: "Het is toch je cluppie."

De oud-papierploeg gaat op pad. Een mevrouw op de fiets houdt de pedalen even stil wanneer ze de Thialf-mannen voorbij ziet komen. "Jullie laatste keer hè?", stelt ze een vraag waarop heel Krimpen aan de Lek het antwoord al weet. Er wordt geknikt. "Ik wil jullie enorm bedanken voor al die jaren", zegt ze. "Jullie hebben heel goed werk gedaan." En weg glijdt ze in de avondnevel van een Lekdorp waar de woensdagavond in ieder geval één keer per maand anders is dan met decennia gewend was. Wat straks blijft zijn de anekdotes over 'toen'. Zoals die dode kat die tussen de oude kranten lag, of dat blik oude frituurolie, zorgvuldig verstopt in een doos. Herinneringen ook aan mooie, zonnige woensdagavonden waarin de 'mannen' onder aan de dijk gezellig napraten onder het genot van een drankje en een bakje frites. Gewoon. Simpel. Geluk. Een mooie gezamenlijke herinnering.

Jan Timmer

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }