Afbeelding

Stichting Onderwijs Primair lijdt fors verlies: 1,3 miljoen

Algemeen 1.085 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Diverse directiewisselingen en inhuur van personeel hebben de financiële reserves van Stichting Onderwijs Primair flink aangetast. Nieuwe bestuurder Liesbeth Augustijn meldt in het jaarverslag over 2018 een verlies van bijna 1,3 miljoen euro.

Ze beschrijft 'een bewogen jaar' en hoopt dat de openbare scholen in de Krimpenerwaard, Oudewater en Montfoort inmiddels in een rustiger vaarwater zijn terechtgekomen.

Onrustig
Augustijn is op 1 januari 2019 aan de slag gegaan na het afhaken van de derde directeur in korte tijd. Voor haar aantreden was het een onrustige periode. Na het vertrek van drs. Miriam van der Smissen in 2016 slaagde de Raad van Toezicht er niet in continuïteit te bewerkstelligen. Niet alleen drie bestuurders, maar ook enkele leidinggevenden van de zeventien basisscholen zochten hun heil elders. Dat leidde tot inhuur van interim-directeuren, interne functiewijzigingen om meerschools te kunnen besturen en een zoektocht naar gekwalificeerde leerkrachten.

'De vervangingspool had niet voldoende mensen', stelt Augustijn in het jaarverslag. De kosten voor extern personeel liepen intussen behoorlijk op. 'Het werd te duur. Er werd daarom tussentijds afscheid genomen van detacheringsbureau Excellent Flex'.

Augustijn beschouwt 2018 als 'dissonant' wat betreft de financiën, maar stevent dit jaar wederom op een verlies van ruim 300.000 euro af. In het jaar 2020 moet er weer een positieve kasstroom op gang komen.

Opgaande lijn
Het aantal leerlingen loopt in vergelijking tot 2015 achteruit, maar kent na een dip in 2017 weer een opgaande lijn. De scholen tellen tezamen 2.800 leerlingen.

Woningbouw is de voornaamste factor voor aanwas. De nieuwbouwwijk Thiendenland II in Schoonhoven-Oost heeft de Koningin Emmaschool, in combinatie met de centrumlocatie, naar 340 leerlingen gestuwd en daarmee is deze school de grootste binnen de Stichting Onderwijs Primair.

De onderwijskwaliteit in combinatie met het leerlingaantal is uitgangspunt voor het bestaansrecht van scholen. De Vlisterstroom (Haastrecht), de Polsstok (Berkenwoude) en de Bernhardschool (Lekkerkerk) zitten onder de gemeentelijke opheffingsnorm. Of deze scholen zelfstandig kunnen voortbestaan is onderwerp van gesprek.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden