Afbeelding
Foto: 123RF

'Oud-papier crisis' in Krimpen aan de Lek

Algemeen 2.099 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Het lijkt er op dat de dreigende 'oud-papier crisis' om Krimpen aan de Lek toch nog kan worden afgewend. Gemeente Krimpenerwaard is met afvalverwerkingsbedrijf Cyclus in gesprek over een oplossing.

Tot nu toe hielden IJsclub Thialf en De Dertienhuizen zich bezig met de inname van oud-papier. De ijsclub rijdt de eerste woensdagavond van de maand steeds met een vrachtwagen door het dorp om de langs de weg geplaatste pakketten op te halen. De Dertienhuizen op zijn beurt heeft bij sporthal De Walvis een container staan waar mensen hun oude kranten en karton in kwijt kunnen.

Jaarlijks wordt zo'n 420 ton aan oud-papier op deze wijze ingenomen. De opbrengst er van gaat naar beide organisaties. "Daarmee hebben we de voorbije veertig jaar leuke en belangrijke dingen kunnen doen", vertelt Harry Drenth, voorzitter van IJsclub Thialf. "Zo hebben we als Thialf schulden kunnen wegwerken en zelfs een buffer opgebouwd. Ook De Dertienhuizen voer er wel bij. Men kon bijvoorbeeld zijn activiteiten voor de bewoners net even wat opleuken. Jammer genoeg werd het de voorbije jaren steeds moeilijker om onze oud-papierploeg te bemensen. Daarnaast zagen we een forse daling van de oud-papierprijs en een toename van karton, waarvan de opbrengst nog een stuk lager is." 

Gemeente
Op 11 november is tijdens een vergadering besloten om per 1 januari 2020 met het ophalen van oud-papier te stoppen. Drenth: "Ik heb vervolgens de gemeente gebeld met het verzoek om ons van de 'afvalkalender' te schrappen. De bal ligt nu daar."

Voor de politieke partij Lokaal op 1 is de oud-papierproblematiek reden om aan de bel te trekken bij het college. Vanavond gaat men mondelinge vragen stellen in de raad. De gemeente laat in een reactie weten bezig te zijn met het onderwerp. Om tot een oplossing te komen is men in gesprek met Cyclus en hoopt men met die partij een overeenkomst te kunnen sluiten inzake het ophalen van het oud-papier in Krimpen aan de Lek. "Laten we hopen op een goede oplossing", zegt Harry Drenth. "En een 'snelle' want het is zo januari...."

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 13 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 15 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden