'Slecht gesteld met hygiëne zwembad De Lansingh'
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Ronddrijvend vuil op de bodem van zwembad De Lansingh.
• Ronddrijvend vuil op de bodem van zwembad De Lansingh. (Foto: KZV de Lansingh.)

'Slecht gesteld met hygiëne zwembad De Lansingh'

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het is zo slecht gesteld met de hygiëne in zwembad De Lansingh in Krimpen aan den IJssel dat de zwemvereniging overweegt te vertrekken.


Vieze toiletten, rondkruipende vliegen, wormen in de overlopen langs het bad en snoeppapiertjes, pleisters en andere rommel op de zwembadbodem. De foto's en filmpjes die leden van KZV de Lansingh maakten, liegen er niet om. "Het is er regelmatig ronduit ranzig", laat voorzitter Reinier de Jong weten.

Al drie jaar zit hij vrijwel wekelijks met Optisport om tafel, om de beheerder te wijzen op de gebrekkige hygiëne. Niets lijkt te helpen. "Een zwembad hoort elke nacht gestofzuigd te worden om het bezinkende afval te verwijderen. Optisport hanteert een stofzuigfrequentie van 1 à 2 keer per week. Dat is veel te weinig."

Bevriezing
De druppel voor KZV de Lansingh is de verhoging van de huurprijs met 7,65 procent per 1 januari 2020. De Jong noemt dat een serieus probleem. "Een lid van onze selectie betaalt ongeveer 1.100 euro contributie per jaar. Dat is al een flink bedrag. Dit gaat met de door Optisport voorgestelde prijsverhoging naar 1.200 euro per jaar. Voor veel van onze leden is dat gewoon niet meer op te brengen. Na drie jaar 'smerigheid' vinden wij een bevriezing van de huurprijs meer op zijn plaats."

KZV de Lansingh is al in gesprek met andere zwembaden. Welke dat zijn houdt De Jong nog even voor zich. "Als het zo blijft zoals het nu is, is het gewoon klaar en zijn we weg. In veel plaatsen hier in de omgeving krijgen we voor een lagere huurprijs een schoner zwembad tot onze beschikking. Zonder schimmelplekken op de badranden of mos onder de startblokken."

Naast de hygiëne zijn er in De Lansingh nog meer zaken niet op orde. De Jong wijst op de zonwering die om de haverklap kapot is. "Ook zijn de badlijnen vaak weg of kapot, is de speakerinstallatie regelmatig stuk en hebben we als club voor een paar honderd euro zelf een elektronische tijdwaarneming moeten aanschaffen. Ook werkt de installatie die de temperatuur en luchtvochtigheid regelt niet altijd. Het is dikwijls veel te warm om sport te bedrijven."

Tender
Gek genoeg legt De Jong niet alle schuld bij Optisport. De gemeente is in zijn ogen net zo verantwoordelijk voor de ontstane situatie. "In 2016 is er volgens de Europese aanbestedingsregels een tender uitgeschreven. Deze tender is toen gewonnen door Optisport. Die partij had volgens de gemeente het meeste te bieden. Nu, drie jaar later, blijkt dat er gewoon te krap begroot is. Omdat de gemeente Krimpen aan den IJssel geen zin heeft om bij te passen, moeten verenigingen en zwemmers - door stijgende huur- en entreeprijzen - boeten voor de korte blik van het toenmalige college van B en W."

Hij vreest dat Krimpen aan den IJssel over een paar jaar geen zwembad meer heeft. "Als je De Lansingh vergelijkt met nieuwe zwembaden hier in de buurt is het zó verouderd. Een stevige renovatie is nodig, maar ik vrees dat de gemeente daar geen geld voor wil uittrekken."

In een reactie laat locatiemanager Rutger den Hartog van Optisport weten dat er 'blijvende aandacht' is voor de hygiëne in het zwembad. "Diverse instanties komen hier regelmatig over de vloer om controles uit te voeren. Als er iets moet gebeuren, geven we daar ook altijd opvolging aan." Over de verhoging van de tarieven verwijst hij naar de gemeente. "Wij zijn in gesprek met de gemeente over de  tariefsverhoging. Een onvoorziene belastingverhoging ligt daaraan ten grondslag."

Agenda
Op 28 november staat de huurverhoging op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Leden van zowel KZV de Lansingh, duikvereniging Sepia als de Krimpense reddingsbrigade zullen hierbij aanwezig zijn. De Jong zal tijdens zijn inspraak zeker wijzen op het sportakkoord dat in de maak is. In dat akkoord is afgesproken om zoveel mogelijk Krimpenaren de kans te bieden om te sporten. "Met zo'n prijsverhoging wordt die doelstelling teniet gedaan. Dat akkoord is dan niet meer dan een papieren tijger."

Lees de reactie van wethouder Arjan Neeleman hier

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier