Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De huidige kerk aan de Prinses Beatrixstraat.
• De huidige kerk aan de Prinses Beatrixstraat. (Foto: Robert van der Hek)

Gereformeerde Gemeente hoopt op groen licht voor nieuwbouw

  •   727 keer gelezen

BERKENWOUDE • De Gereformeerde Gemeente in Berkenwoude wil het huidige kerkgebouw graag inruilen voor een groter onderkomen. De gemeenteraad van Krimpenerwaard wordt verzocht via een bestemmingsplanwijziging medewerking te verlenen.

De Gereformeerde Gemeente kerkt op dit ogenblik aan de Prinses Beatrixstraat/Pr. Bernhardstraat. Dit gebouw is door de groei van de gemeente te klein. Uitbreiding op de huidige locatie is vanwege omliggende woningbouw en verkeerstechnisch gezien niet mogelijk. De huidige kerk telt 260 plaatsen, met stoelen erbij kunnen ongeveer honderd plaatsen extra worden gerealiseerd. Ook die stoelen zijn bijna elke dienst bezet. Het nieuwe kerkgebouw voorziet in ongeveer 450 zitplaatsen voor de 500 (doop)leden die de gemeente nu telt.

Op de beoogde nieuwbouwlocatie - aan het Oosteinde- was een boerderij gevestigd. Deze is inmiddels gesloopt. Bij het ontwerp van de nieuwe kerk wordt rekening gehouden met de omgeving. Het kerkgebouw wordt vormgegeven als een (agrarische) schuur. Er komt een ontsluitingsweg op het terrein en ruimte voor circa zeventig parkeerplaatsen. Tevens is een fietsenstalling in de vorm van een hooiberg voorzien en zijn een woning en bijgebouw op de nieuwe locatie gepland.

Als het nieuwe kerkgebouw is gerealiseerd krijgt het huidige onderkomen een nieuwe invulling. Om bij te dragen aan de leefbaarheid van de kern is het de bedoeling om vijf woningen dan wel zes appartementen specifiek voor starters te realiseren.

De ingediende zienswijzen op het plan betreffen met name de bouwhoogte, de inpassing van het parkeerterrein en de veiligheid op de aanliggende weg (Oosteinde) ter hoogte van de inrit naar de kerk. Deze zienswijzen geven de gemeente geen aanleiding een streep door het plan te zetten, 'maar hebben wel geleid tot aanscherping van het bestemmingplan en enkele technische aanpassingen'. De zienswijzen op het beeldkwaliteitsplan van de nieuw te bouwen kerk hebben niet tot aanpassing geleid. 

De raadscommissie Ruimte en Financiën bespreekt het plan dinsdag 26 november.
 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }