Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Piet Dullaart op vertrouwd terrein: EMM in Ouderkerk.
• Piet Dullaart op vertrouwd terrein: EMM in Ouderkerk. (Foto: Jan Timmer)

Piet Dullaart al 50 jaar geen 'stilzitter'

  •   144 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Stilzitten past niet bij Piet Dullaart. Een eigenschap waar hij flink wat mensen een plezier heeft gedaan. EMM bijvoorbeeld, de Ouderkerkse ijsclub waar hij inmiddels 50 jaar bestuurder van is.

De winter van 1963 staat bij veel ouderen in het geheugen gegrift, al was het alleen maar vanwege de heroïsche Elfstedentocht die dat jaar plaatsvond. 1963 was ook het jaar waarin Piet Dullaart zich als vrijwilliger aanmeldde bij ijsclub EMM in Ouderkerk aan den IJssel.

"Ik werkte in de bouw en was 'uitgevroren'", herinnert hij zich nog goed. "En ik wist dat ze bij EMM wel wat helpende handen konden gebruiken. Direct nadat ik me had aangemeld draaide ik al mee met het sjouwen van hekken. Vanaf dat moment hoorde ik er bij en besloot ik me in de vereniging te verdiepen. Het bezoeken van vergaderingen maakte daar deel van uit. In 1969 trad ik toe tot het EMM-bestuur. 25 jaar was ik toen. En daarna ben ik de club altijd trouw gebleven, tot op de dag van vandaag."

Jeugdschaatsen
Dullaart had vanaf zijn start bij EMM veel affectie met het jeugdschaatsen. "Tijdens een gewestelijke vergadering hoorde ik dat vanuit het district schaatszaterdagen voor de jeugd werden georganiseerd op de kunstijsbaan van Utrecht. 'Dat moeten we ook in de Krimpenerwaard gaan doen', dacht ik, inmiddels lid van de Sectie Jeugdschaatsen. "Met dat verhaal maakte ik de regionale ijsclubs enthousiast. Drie weken later trokken we met een bus vol kinderen naar Utrecht, waar de schaatslessen werden verzorgd door trainers van de Lekstreek, de club die het later alleen ging organiseren. Nog mooier: het jeugdschaatsen bestaat nog steeds!" Halverwege de jaren zeventig trad Dullaart ook toe tot het bestuur van KNSB-district Krimpenerwaard, en stond hij mede aan de basis van de fietsvariant van de befaamde 9 Dorpen Tocht. In 2009 nam hij afscheid van het districtsbestuur, compleet met het erelidmaatschap en de Bronzen Speld van het Gewest Zuid-Holland.

Ook bij EMM was en is Dullaart graag gezien. Liefst 25 jaar fungeerde hij als voorzitter. En passant organiseerde hij in 1980 en 1997 de Kromme Geer en Zijde-toertocht en speelde hij een belangrijke rol in het in eigen bezit krijgen van de ijsbaan. "Het meest trots ben ik op ons clubgebouw, dat we na een grondruil konden realiseren", vertelt hij. "We hebben het pand zelf ontworpen en met een groep vrijwilligers gebouwd. In 1991 was de opening. Later hebben we in eigen beheer een werkplaats en berging aangebouwd." EMM tekende in de loop der jaren ook voor mooie evenementen zoals de de Survival en de bekende Polderrun. "Je ziet het: een actieve vereniging. Ik ben er trots op dat ik EMM al die jaren mag dienen."

Spirit
Ook voor voetbalvereniging Spirit verrichtte Dullaart veel werk. 'Mijn tweede liefde', noemt hij de club. "In 1975 begon ik er als vrijwilliger en hielp ik mee met het op touw zetten van bazaars en klaverjastoernooien. Later kwam ik in de bouwploeg terecht. In samenwerking met een aannemer plaatsten we nieuwbouw op het sportpark: een nieuw clubgebouw, kleedkamers, een werkplaats en zelfs een door mij getekende tribune. Ook pakten we met een geweldige groep vrijwilligers de renovatie van de kantine, de bestuurskamer, de veldverlichting en een nieuwe kleedkameruitbreiding beet. Ik kijk er met veel voldoening op terug."

Momenteel doet hij niets voor Spirit. "Er was een situatie rondom een nieuwe hut op het terrein, die naar mijn mening niet op de juiste wijze verliep. Ik had ook nog wat andere kritiekpunten en wilde daar wat over schrijven in het clubblad. Dat wilde men niet zo één op één plaatsen. Ik was het daar mee oneens. Een principekwestie. Maar geen kwaad woord over de club hoor. Ik heb het er fijn gehad."

De beschikbaar gekomen vrije tijd zet Piet Dullaart met veel genoegen in voor SVN (Stichting Servicepunt Verenigingen Nederlek) waarvoor de voormalig hoofduitvoerder in bouwkundige zin actief is. De herstructurering van sportpark Tiendweg-West, de nieuwe kleekamers van Dilettant; Dullaart zorgt vanuit SVN voor gedegen begeleiding en advisering. "Ook mooi om te doen, glimlacht hij. "Je begrijpt het: ik kan nog steeds niet stilzitten!"

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }