• Vlnr: Meike den Hartog, Klaas Rigterink en Lisanne Mudde: dol op de bus.
• Vlnr: Meike den Hartog, Klaas Rigterink en Lisanne Mudde: dol op de bus. Foto: Jan Timmer

'Reismaatje' zijn geeft veel voldoening

Algemeen 1.060 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Klaas Rigterink en Lisanne Mudde stappen regelmatig op de bus om kinderen en jongvolwassenen mensen met een beperking te ondersteunen bij hun wens zelfstandig te reizen. Een mooie vrijwilligersfunctie vinden beide Krimpenerwaarders.

'MEE op weg' is de naam van het door MEE Plus Midden-Holland opgezette project. "Meer zelfstandigheid in verkeer en vervoer betekent vaak ook meer zelfstandigheid op andere gebieden", geeft MEE's cliëntondersteuner Meike den Hartog aan. "En dat is goed voor het zelfvertrouwen. Veel kinderen en jongeren met een beperking worden doorgaans met busjes vervoerd van en naar hun dagbesteding of werk. Superfijn dat die faciliteiten er zijn, maar er is ook een categorie jongeren die zelfstandig wil en kunnen reizen, maar even een zetje en de juiste instructies nodig hebben. Vrijwilligers als Klaas en Lisanne helpen hen daarbij."

Reiswensen
"Met veel plezier", glimlacht Klaas Rigterink uit Krimpen aan de Lek. "Het start allemaal met een aanvraag en een eerste kennismaking met je 'reismaatje' en de mensen direct op hem/haar heen. In het tweede gesprek hebben we het over de reiswensen. Hoe wil men reizen: te voet op de fiets, per bus of trein?. Daarna stippel je een plan uit en gaan we de praktijk in. Dat gebeurt stapsgewijs. Soms gaat het in één keer helemaal goed, een andere keer is er meer tijd nodig. Vervolgens vindt er tussentijds contact plaats waarin we bespreken hoe de reis verlopen is en of er nog aanpassingen nodig zijn. In het eindgesprek willen we weten of de reis goed verlopen is en of er nog vragen zijn. Wanneer alle fases doorlopen zijn krijgt de deelnemer een certificaat."

"Bij elke reis ga je als vrijwilliger mee," vertelt Lisanne Mudde uit Stolwijk. "De eerste keer zit je naast elkaar in de bus, daarna een paar plekken verderop en uiteindelijk helemaal achterin. Het gebeurt zelfs dat ik met de auto achter de bus aanrijd. Je bent altijd in de omgeving aanwezig, maar trekt je in stapjes steeds wat terug. Ik heb nu een aantal deelnemers mogen begeleiden. Het is enorm leuk en fijn om te doen. Je ziet de deelnemers aan zelfvertrouwen winnen en blij worden van het vrijheidsgevoel dat ze ontwikkelen. Hoe veel tijd ik er aan kwijt ben? Meestal één dagdeel per week. Dat is goed te doen naast mijn studie. En het geeft veel voldoening, hè!"

Onderwijservaring
Klaas Rigterink kan het beamen. "Ik heb vele jaren als docent in het voortgezet onderwijs gewerkt en vindt het leuk om mijn onderwijservaring hier in te zetten. Elk kind of jongvolwassene vergt een andere aanpak. Dat betekent dat er iets gevraagd wordt van je creativiteit en inventiviteit. Veel materiaal voor het 'reizen' maak ik zelf, toegespitst op de deelnemers. Het is elke keer weer mooi als je iemand blij maakt."

Reismaatje worden? Neem contact op met MEE Plus Midden-Holland, tel. 0182-520333 of kijken op www.meeplus.nl/mee-op-weg.

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden