Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De Molukse gemeenschap in Krimpen aan den IJssel kookt voor de slachtoffers van de aardbeving die de eilandengroep heeft getroffen.
• De Molukse gemeenschap in Krimpen aan den IJssel kookt voor de slachtoffers van de aardbeving die de eilandengroep heeft getroffen. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Aardbeving houdt Krimpense Molukkers bezig

  •   1136 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Na de zware aardbeving op de Molukken is de Molukse gemeenschap in Krimpen aan den IJssel in actie gekomen voor het getroffen gebied.

Vrijwilligers van Stichting Tjari Dana staan deze woensdagmiddag in de keuken van gebouw UMAM, om allerlei Molukse gerechten te bereiden. De lekkernijen worden verkocht om geld in te zamelen. "Vooral de loempia's zijn in trek", laat Evelin Hiariej-Pasanea weten. "Daarnaast krijgen we veel bestellingen binnen voor bami en nasi."

Ruim anderhalve maand na de grote aardbeving op 26 september, waarbij zeker 44 mensen de dood vonden en bijna 1.600 gewonden vielen, is de situatie in het rampgebied nog altijd erbarmelijk. Ruim 170.000 mensen zijn dakloos of de bergen in gevlucht. Velen van hen leven daar onder een blauw dekzeiltje, vaak zonder sanitaire voorzieningen. Dagelijks zijn er naschokken. "Behalve de angst om bedolven te worden onder instortende huizen, zijn veel mensen bang voor tsunami's die de kuststrook zouden kunnen overspoelen", weet Hein Leiwakabessy, voorzitter van Stichting UMAM. "Bovendien hebben ziekten door de slechte hygiënische omstandigheden vrij spel. Kortom: het is een ellendige situatie daar."

Verbondenheid
Molukkers in Krimpen maken zich grote zorgen. Dat is volgens Evelin niet zonder reden. "Bijna allemaal hebben we familie op de Molukken. Via WhatsApp is er veel contact. De verbondenheid met de mensen daar is groot. Er is een bekend Moluks gezegde ale rasa beta rasa wat zoveel betekent als 'wat jij voelt voel ik ook'. Dat is nu wel heel erg van toepassing." Dat er in de media maar weinig aandacht is voor de ramp steekt bij veel Molukkers. Hein vindt het onbegrijpelijk. "We horen via sociale media dagelijks zóveel schrijnende verhalen dat je echt denkt: hoe is het mogelijk? Veel mensen hebben geen idee hoe schrijnend de situatie daar is."

Het weerhoudt de Krimpense Molukkers er niet van om 'gewoon' aan de slag te gaan. Een groepje bewoners van de Molukse wijk staat elke week in de keuken om te koken. Iets dat ze eerder deden om geld in te zamelen voor de renovatie van de kerk. Destijds leverde dat zo'n 33.000 euro op. Hoeveel er nu is opgehaald weet Evelin nog niet. "Voorlopig gaan we ook nog wel even door, want er is veel geld nodig voor hulpgoederen en de wederopbouw van de eilanden."

Op zaterdag 23 november is er in gebouw UMAM een 'tafeltjesavond' waar deelnemers kunnen genieten van een Molukse maaltijd. Opgeven kan via: 06-40515848 of 06-18021108. Een donatie storten kan op rekeningnummer: NL21 ABNA 0433221194 t.n.v. Stichting Tjari Dana Krimpen aan den IJssel - KvK-nr. 59053348.

Floris Bakker

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }