Afbeelding

Aanrijtijden ambulances Krimpen sterk verbeterd

Algemeen 380 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De aanrijtijden van ambulances in Krimpen aan den IJssel zijn sterk verbeterd. In de eerste drie kwartalen van dit jaar lukte het in 87,3 procent van de gevallen om op tijd ter plaatse te zijn. In 2018 lag dit percentage op 75,7 procent.

"Het gaat echt de goede kant op", stelt burgemeester Martijn Vroom tevreden vast. Hij wijst naar de standplaats in Capelle aan den IJssel. Die staat sinds kort in de top-3 van de regionale prioriteitenlijst. "Als onderdeel van een verbeterplan is afgesproken dat deze post sneller wordt 'herbezet' ten tijde van krapte. Je ziet dat zo'n maatregel direct leidt tot een verbetering van de aanrijtijden."

Norm
Of het ooit lukt om 95 procent van alle ambulances binnen een kwartier op de plek van de melding te krijgen? Vroom gaat zich er maximaal voor inspannen. "Het blijft een voortdurend punt van aandacht. In de randgemeenten van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond blijkt het heel lastig om de norm te halen. Hier in Krimpen ligt het niet alleen aan de Algerabrug. Zo is er een groot tekort aan ambulancepersoneel, terwijl het aantal ambulanceritten door de vergrijzing juist sterk zal stijgen."

Zelf heeft Vroom een 'grenzeloze bewondering' voor ambulanceverpleegkundigen. "De onregelmatige werktijden en de fysieke en psychische belasting maken het vak zwaar. En dan hebben ze de laatste jaren ook steeds vaker te maken met geweld en agressie. Allemaal factoren die het lastig maken om nieuwe mensen aan te trekken."

De ambulancezorg is van hoog niveau. Volgens de burgemeester moeten we ambulances als veel meer zien dan simpelweg een vervoermiddel naar het ziekenhuis. "Ambulances hebben hoogopgeleide bemanningsleden. Al op straat kunnen zij vergaande behandelingen uitvoeren. In de hele discussie over aanrijtijden is het belangrijk om ook dit aspect mee te nemen."

Handhaven
De gemeente kan ook zeker zelf iets doen om de aanrijtijden te verbeteren. Zo kunnen er door fout geparkeerde auto's in noodsituaties kostbare seconden verloren gaan. Vroom: "Als blijkt dat dit een oorzaak is van het verslechteren van de aanrijtijden van hulpdiensten, moeten we daar strenger op handhaven."

Een eigen standplaats realiseren in Krimpen aan den IJssel is geen optie. "Naast dat het veel te kostbaar is, helpt het niet om mensen sneller in het ziekenhuis te krijgen." Hij wijst erop dat de ambulance op de standplaats in Berkenwoude ook regelmatig naar Krimpen aan den IJssel rijdt om hulp te verlenen. "Twee jaar geleden hebben we hierover afspraken gemaakt met de Veiligheidsregio Hollands Midden. Dat werkt goed."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden