Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
•  'Eeuweling' DCV ontving van de KNVB de koninklijke erepenning.
• 'Eeuweling' DCV ontving van de KNVB de koninklijke erepenning. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

'Aanpassing accommodatie DCV urgent'

  •   167 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Na vier jaar overleg met de gemeente Krimpen aan den IJssel lijkt een oplossing voor het nijpende accommodatieprobleem van 100-jarig DCV nabij.

Voorzitter Siemen de Wilde, die voor zijn inzet koninklijk werd onderscheiden, wilde vrijdagavond in zijn jubileumspeech niet op de zaken vooruitlopen, maar verwacht dat op 1 december de knoop wordt doorgehakt door het college.

De Wilde sprak op de druk bezochte receptie van een zorgelijke situatie. "Op het het sportieve vlak gaat het naar wens, maar het grootste deel van ons complex is niet meer van deze tijd. Portocabins, zeecontainers, een gedateerde tribune en verouderde opstallen. Hoeveel verenigingen zitten in hetzelfde schuitje? We zijn eigenaar van dit complex, maar beschikken niet over de financiële middelen om bouw en onderhoud aan te pakken. Dat is voor ons een brug te ver. Daarom doen we een dringend beroep op de gemeente."

Slenteren
DCV werd in 1919 opgericht na het samengaan van de drie Krimpense voetbalverenigingen Steeds Hoger, Quick en Stormvogels, maar de exacte datum is niet terug te vinden in de archieven. Wel een passage uit het raadsverslag, waarin de burgemeester opmerkt 'dat het beter is dat de jongens gaan sporten in plaats van langs de dijk te slenteren'. DCV voetbalt enkele jaren op een bouwterrein op De Zaag, voordat de rood-zwarten in 1924 neerstrijken op het Waalplantsoen. Na de Tweede Wereldoorlog komt de wellicht meest succesvolle selectie ooit van DCV in actie. Promotie naar de tweede klasse wordt bereikt met 14 punten voorsprong op nummer twee.

'De Rots'
Grootheid in die tijd is Rinus Terlouw. Siemen de Wilde omschrijft hem als icoon. "Zijn bijnaam was 'De Rots'. Hij speelde vijf seizoenen bij DCV, voordat hij door Sparta werd ingelijfd. Rinus speelde namens DCV negen keer voor Oranje en eindigde als Spartaan met 34 interlands. Daarna kwam hij terug als hoofdtrainer. Rinus Terlouw was een man waar nog steeds over wordt gesproken. Rotterdam kent de Rinus Terlouwstraat, Capelle aan den IJssel heeft het Rinus Terlouwpad. Wellicht een idee voor het college van Krimpen om als idee voor nieuwe namen ook een straat in Krimpen aan den IJssel naar hem te vernoemen."

Sponsors
De Wilde maakte van de gelegenheid gebruik om enkele sponsors in het zonnetje te zetten. "Zonder anderen tekort te willen doen, noem ik Kurt Martens, die maar liefst 26 jaar hoofdsponsor is geweest en DCV niet alleen vanuit zijn professie maar ook financieel heeft ondersteund in minder goede jaren. De wederopbouw van de kantine, die in 1990 door brand werd verwoest, hebben we voor een groot deel aan hem te danken. Daarnaast voelen wij ons zeer vereerd met de samenwerking van Peter Leenheer van Bonn & Mees, onze huidige hoofdsponsor."

Over 'eeuweling' DCV, dat de koninklijke erepenning ontving, is een jubileumfilm gemaakt. In het voorjaar van 2020 wordt in het Streekmuseum een drie maanden durende expositie gehouden over de geschiedenis van DCV.

Pieter van der Laan

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }