• Deelnemers aan het dictee kregen, als het op spelling aankomt, ‘moeilijke woorden’ voorgeschoteld.
• Deelnemers aan het dictee kregen, als het op spelling aankomt, ‘moeilijke woorden’ voorgeschoteld. (Foto: Bibliotheek Krimpenerwaard)

Annemarie Nobel winnaar Groot Dictee in Krimpenerwaard

  •   403 keer gelezen

LEKKERKERK • Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is in de Krimpenerwaard gewonnen door Annemarie Nobel uit Lekkerkerk. Zij had zes fouten. 

Daarmee was Nobel even goed als de landelijke winnaar, Niels de Jonge uit Leek, die in Zutphen de gouden vulpen won. Ook de nummer twee van de Krimpenerwaard, Marja van der Vlist uit Schoonhoven, zette een goede prestatie neer met tien fouten. Een gedeelde derde plaats was er voor Jorina Haspels uit Lekkerkerk en Erik van der Does de Bye uit Berkenwoude, die ieder veertien fout hadden. In totaal schreven zaterdag ruim twintig inwoners mee aan het dictee.   

De deelnemers kregen, als het op spelling aankomt, 'moeilijke woorden' voorgeschoteld als 'janboerenfluitjes' (één woord, geen hoofdletter), 'gejeremieer', mond-en-klauwzeer (één woord, twee streepjes) en gewasbesproeiing (geen trema op de tweede i). In het dictee werd duidelijk ingespeeld op de actualiteit, zoals het boerenprotest. 

De Taalstaat
Het Groot Dictee wordt sinds twee jaar weer uitgezonden, nu via NPO Radio 1 in het programma De Taalstaat van Frits Spits. De live-uitzending kwam uit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen waar twintig prominenten en twintig luisteraars van De Taalstaat meededen. Maar ook in 27 bibliotheken in de rest van het land konden liefhebbers meedoen aan het dictee. 

Bij Bibliotheek Krimpenerwaard kwamen er zoveel aanmeldingen binnen, dat werd uitgeweken naar de grote raadzaal in Lekkerkerk. Hier werd een live-verbinding gelegd met Zutphen, zodat de deelnemers direct konden meeschrijven toen voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het dictee ging voorlezen. 

Voor volgend jaar hoopt de bibliotheek op een nog hogere opkomst, ook van prominenten. 

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }