Afbeelding
Foto: ingimage

Hoge toeristenbelasting: 'campinggasten haken af'

Algemeen 792 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De sterk gestegen toeristenbelasting brengt campinggasten van De Kooi (Stolwijk) en De Nes (Bergambacht) in verlegenheid.

Kees Breedijk, eigenaar van De Kooi, ziet diverse vaste klanten afhaken. "Het wordt ze te gortig. De toeristenbelasting is dit jaar met 55 procent gestegen. Het gaat om 1,75 euro per nacht. Dat lijkt een klein bedrag, maar het loopt behoorlijk op in het seizoen. De totale kosten bedragen 294 euro per standplaats op jaarbasis. Het gaat om echtparen en alleenstaanden met een smalle portemonnee. Sommigen komen al dertig, veertig jaar vanuit Den Haag en Delft naar deze regio om te recreëren en schaften een kavel en een caravan aan. Ik wil deze kwestie aankaarten, omdat de gemeente Krimpenerwaard juist op verblijftoerisme inzet en tegelijkertijd een verkeerd signaal afgeeft. Dit kan niet de bedoeling zijn", aldus de inspreker.

Breedijk kreeg gehoor bij Willem Schoof (GBK) en Jan Dekker (CDA), die hem op bepalingen in de verordening wezen. Zo kunnen campinghouders die langer dan 180 nachten verblijven in de polder rekenen op korting.

Schoof bood Breedijk, die dit niet wist, aan om samen een oplossing te bedenken. "We willen onze toeristen niet wegjagen", meende Schoof. "En dat hoeft ook niet als je gebruik maakt van de regeling."

De toeristenbelasting in de Krimpenerwaard is met 1,75 euro per nacht fors hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (1,38 euro per nacht) en ook hoger dan het gemiddelde in de provincie Zuid-Holland (1,42 euro per nacht).

De duurste gemeente in de provincie Zuid-Holland is Rotterdam met een toeristentax van 7,01 euro per persoon per nacht. Zestig Nederlandse gemeenten heffen geen toeristentax.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden