• Bedrijventerrein Galgoord.
• Bedrijventerrein Galgoord. Archieffoto: wijntjesfotografie.nl

Onderzoek naar tweede brug bij Galgoord

Algemeen 755 keer gelezen

HAASTRECHT • Na jaren van stagnatie lijkt er schot te komen in de aanpak van het verpauperde bedrijventerrein Galgoord in Haastrecht.

Daarbij hoort een onderzoek voor een betere ontsluiting naar een tweede brug over de Hollandse IJssel, nauwe samenwerking met corporatie Groen Wonen/Vlist en mogelijke uitplaatsing van de supermarkt aan de Grote Haven.

Wethouder Leon de Wit zou het liefst morgen al beginnen met de herontwikkeling van Galgoord, maar dat is een utopie. "Er zijn veel partijen betrokken bij deze metamorfose. Dat vereist overleg met de grondeigenaren, afstemming, inspraak van belanghebbenden en het volgen van procedures."

Dat proces heeft de wethouder niet in de hand. De Wit: "Bouwbedrijf Adriaan van Erk uit Bergambacht heeft aangegeven met de uitvoering van een stedenbouwkundig plan aan de slag te willen gaan. Dit bedrijf heeft inmiddels een overeenkomst gesloten met de directie van Gouda Holland en is in een ver stadium in de onderhandelingen over 'De Kleine Betuwe' van de familie Bolk. Dat zal wel lukken. In het ideale plaatje komen er woningen en bedrijven in de lichte sector op deze locatie."

De verhuizing van de Coöp supermarkt is ander verhaal. "Van mij mag het", vervolgt De Wit. "Als er een pand met een groter vloeroppervlak verrijst, kunnen we immers ook de achtergebleven ruimte aan de Grote Haven revitaliseren. Mogelijk moet ik dan terug naar de raad om het plan met een extra financiële bijdrage naar een hoger niveau te tillen."

Of de huidige stikstofproblematiek en de niet afbreekbare chemische stoffen in de grond (PFAS) dan nog een rol spelen, weet De Wit niet. "Binnenkort gaat er een brief naar de raad met onze bevindingen en mogelijke maatregelen om de boel weer aan de gang te krijgen. Het vervelende is dat je soms rechts wordt ingehaald door de overheid. Dat maakt deze kwestie onoverzichtelijk en onvoorspelbaar."

In het voorkeurscenario wordt gesproken over de bouw van 180 woningen voor alle doelgroepen. Voor bedrijvigheid is dan weinig ruimte meer.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 3 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 5 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden